Logo

Tipy, Zahrada, Zdraví,

Co znamenají růžové skvrny na salátu? Odborník vysvětluje, zda mohou být škodlivé

25.1.2024 Redakce České šeptání (Foto: shutterstock/Aninka Bongers-Sutherland). Nejchutnější ovoce a zelenina jsou ty, které mají pěknou barvu, jsou šťavnaté a bez vad. Když se na nich začnou objevovat různé skvrny...

25.1.2024 Redakce České šeptání (Foto: shutterstock/Aninka Bongers-Sutherland).

Nejchutnější ovoce a zelenina jsou ty, které mají pěknou barvu, jsou šťavnaté a bez vad. Když se na nich začnou objevovat různé skvrny a barevné změny, naším prvním instinktem je vyhodit je do koše. To je případ například salátu, na kterém se někdy objevují narůžovělé nebo rezavé skvrny. Znamená to, že se zelenina hodí pouze do popelnice? Odborník na bezpečnost potravin a certifikovaný odborník na výživu rozptyluje veškeré pochybnosti.

Růžovočervené zbarvení, které se nejčastěji objevuje na ledovém nebo římském salátu, se nazývá „rezavění“ a je přirozenou vlastností zeleniny, která se může objevit po sklizni.
Foto: shutterstock/Aninka Bongers-Sutherland

Když se zelenina nebo ovoce začne barevně odchylovat od své přirozené barvy, i když jde jen o malou vadu, okamžitě se nám v hlavě rozsvítí varovná kontrolka. Přemýšlíme, zda je takový produkt rozhodně bezpečný ke konzumaci, nebo zda je lepší ho vyhodit do koše. Na takových pochybnostech není nic špatného, ostatně opatrnosti u potravin není nikdy dost. Pak se ale vyplatí ujistit se, že bychom zeleninu nebo ovoce měli rozhodně vyhodit. Koneckonců se může ukázat, že změny, které se na ní objevily, jsou vlastně neškodné.

Taková nejistota vzniká, když na salátu pozorujeme rezavé nebo narůžovělé zbarvení. Většina lidí si zpočátku pravděpodobně myslí, že jde o první příznak hnijící zeleniny a že je čas se s ní rozloučit. Je to však skutečně správné přesvědčení?

Pozorujete na salátu růžové zbarvení? Odborník vysvětluje, kde se berou

V rozhovoru pro HuffPost Katie Sabatiniová, která je certifikovanou odbornicí na výživu a odbornicí na bezpečnost a kvalitu potravin ve společnosti Little Leaf Farms (americká potravinářská společnost, která pěstuje salát), vysvětlila. Vysvětlila, že růžovočervené zbarvení, které se nejčastěji objevuje na ledovém nebo římském salátu, se nazývá „rzivost“ a je přirozenou vlastností zeleniny, která se může objevit po sklizni.

„Hlavními příčinami tohoto zbarvení je nesprávná manipulace se salátem nebo jeho skladování. Pokud jsou listy potlučené nebo rozříznuté nebo pokud je zelenina skladována v příliš vlhkých podmínkách, může to způsobit rychlejší vznik těchto skvrn.“

Odborník dále vysvětluje, že listy salátu časem oxidují a produkují polyfenoly. To jsou organické chemické sloučeniny, které vykazují antioxidační aktivitu. Sabatini vysvětluje, že působí jako ochranné látky, které brání růstu plísní a hub. „Díky tomu mohou listy získat rezavý vzhled,“ dodává. Tento typ zbarvení se může na salátu objevit také v případě, že je vystaven působení plynu ethylenu, který přirozeně produkují ostatní druhy zeleniny a ovoce v lednici. Je proto lepší držet ho od nich dál.

Listy salátu časem oxidují a produkují polyfenoly.

Foto: freepik/Freepik

Je v pořádku jíst salát s růžovým zbarvením? Odborník na výživu vyvrací pochybnosti

Nyní, když už víme, proč jsou listy salátu takto zbarvené, zůstává otázka: je v pořádku jíst salát v tomto stavu? Nelze popřít, že pak vypadá méně esteticky a méně chutně. Může to ale nějak uškodit? Katie Sabatiniová uklidňuje.

„Pokud je salát křupavý a zbývající listy vypadají živě a pevně, lze růžové části konzumovat.“

– říká. Dodává, že pokud na ně někdo nemá chuť, může je jednoduše odříznout.

Červenavé zbarvení je jedna věc, ale když listy salátu začnou tmavnout, je lepší být opatrný. Sabatini vysvětluje, že když jsou mokré a tmavnou, může to znamenat, že se zelenina začala kazit. Stejně tak bychom neměli riskovat konzumaci salátu, jehož listy jsou povadlé, rozmočené, slizké a nepříjemně páchnou.

Redakce České šeptání.

Související články:

Nulový odpad není vždy vhodný? Pokud má mrkev tyto vady, nepřidávejte ji do polévky ani salátu

Recept na zimní salát – zdravá mísa, na které si s chutí pochutná každý. Dresink je polovina úspěchu


Varovanie

Vážení čtenáři - diskutéři. Podle zákonů České republiky jsme povinni na požádání orgánů činných v trestním řízení poskytnout jim všechny informace shromážděné o vás systémem (IP adresu, mail, vaše příspěvky atd.) Prosíme vás proto, abyste do diskuse na naší stránce nevkládali takové komentáře, které by mohly naplnit skutkovou podstatu některého trestného činu uvedeného v trestním zákoně. Zejména abyste nezveřejňovali příspěvky rasistické, podněcující k násilí nebo nenávisti na základě pohlaví, rasy, barvy pleti, jazyka, víry a náboženství, politického či jiného smýšlení, národního nebo sociálního původu, příslušnosti k národnosti nebo k etnické skupině a podobně. Více o povinnostech diskutéra se dozvíte v pravidlech portálu, které si je každý diskutér povinen nastudovat a které naleznete zde. Publikováním příspěvku do diskuse potvrzujete, že jste si pravidla prostudovali a porozuměli jim.



Doporučujeme

Vezměte si papírovou tašku a zavěste ji na balkon. Než se nadějete, otravný problém na celé léto zmizí.

25.5.2024 Redakce České šeptání Foto: soukromý archiv). Vosy potulující se po terase, balkoně nebo zahradě mohou být nepříjemné a znemožňují nám vychutnat si relaxaci v…

Snadno se pěstuje, rychle roste a dlouho kvete. Potěší oko na více než šest měsíců

25.5.2024 Redakce České šeptání (Foto: shutterstock/Lukreo). Roste bujně, bohatě kvete a je nenáročná na péči. Supertunia Vista Bubblegum je jednou z nejcennějších odrůd petúnií a…

Očistěte cibuli od slupek a vložte ji do trouby. Už je nikdy nevyhodíte

25.5.2024 Redakce České šeptání (Foto: instagram.com/plantyou). V kuchyni není místo pro plýtvání potravinami. Potenciál každé suroviny můžeme úspěšně využít. Většina zbytků najde využití a je…

Stačí 3 ingredience a koření a budete sytí až po okraj. Nezopakovat tento recept je hřích

25.5.2024 Redakce České šeptání (Foto: YouTube/@WeCookVegan). Nejlepší recepty jsou často ty nejjednodušší. Stačí pár ingrediencí, bez zbytečného přehánění, komplikací a složitých kroků. Stačí nastrouhat, nakrájet…

Smíchejte s vodou, naneste na obočí a přiložte fólii. Tuto domácí laminaci za 1 euro vám bude závidět každá kamarádka

25.5.2024 Redakce České šeptání (Foto: shutterstock/Volodymyr TVERDOKHLIB). Laminování obočí doma a za pouhé 1 euro? Samozřejmě, že je to možné. Nemusíte běhat do drahých a…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov