Logo

Zahrada,

Vaše pivoňky budou krásně a bohatě kvést. Jak na jaře stimulovat keř?

23.02.2024 Redakce České šeptání (Foto: shutterstock/Surkova.photo). Pivoňky jsou velmi oblíbeným okrasným keřem pěstovaným v domácích zahradách a na rekreačních pozemcích. Její obliba je dána nejen krásnými, působivými květy, ale také...

23.02.2024 Redakce České šeptání (Foto: shutterstock/Surkova.photo).

Pivoňky jsou velmi oblíbeným okrasným keřem pěstovaným v domácích zahradách a na rekreačních pozemcích. Její obliba je dána nejen krásnými, působivými květy, ale také nenáročným pěstováním a vysokou mrazuvzdorností. Jak zařídit, aby pivoňky v létě krásně a bohatě kvetly? Toto jarní ošetření je nezbytné, aby váš keř dobře rostl a byl po celou sezónu obsypaný květy. Nezapomeňte se podívat, jak pivoňky stříhat a kdy je k tomu nejlepší doba.

Jak docílit toho, aby pivoňky v létě krásně a bohatě kvetly?
Foto: shutterstock/Surkova.photo

Kdy a jak prořezávat pivoňky?

Existujevíce než 35 odrůd pivoněk – rostlin patřících do čeledi pivoňkovitých. Na Slovensku se nejčastěji pěstují pivoňky čínské a lékařské – jde o odrůdy pivoňek bylinných i keřových. Následný řez pivoněk závisí na odrůdě této rostliny, jak na jednoletých výhonech bylinných trvalek, tak na loňských keříčkových.

Kdy pivoňky řezat? Bez ohledu na druh je třeba pravidelně odstraňovat odkvetlá květenství. Pivoňky kvetou v květnu a červnu a odstřižením odkvetlých květů chráníte rostlinu před chorobami. Není to však jediný typ řezu, který by se měl u tohoto okrasného keře provádět. Bylinné pivoňky je nejlépe prořezávat na podzim. Tehdy se všechny výhony seříznou nízko u země.

Keřové pivoňky se ošetřují zcela odlišně. Tato odrůda si ponechává listy i na zimu. Lze ji prořezávat na podzim, i když mnoho zahradníků to dělá už na jaře. Řez pomáhá omladit keř, stimuluje ho k růstu nových výhonů a zvyšuje kvetení.

Jak prořezávat pivoňky na jaře?

Prořezávání pivoněk na jaře způsobí, že keř rozkvete. V tomto období odstraňte všechny poškozené a suché výhony, které přes zimu zmrzly. Po udržovacím řezu můžete přejít k omlazovacímu řezu. Výhony keřových pivoněk je nejvhodnější zkrátit o 1/3, tedy asi 5 cm nad pupenem. Někteří zahradníci doporučují řez pod úhlem 45 stupňů.

Jarní řez pivoněk je nejvhodnější naplánovat brzy na jaře, kdy ještě nezačalo vegetační období keřů. Je velmi důležité používat k tomuto účelu ostré a vydezinfikované nůžky. Snížíte tak riziko šíření houbových chorob.

Prořezávání pivoněk není jediným důležitým postupem péče.

F
oto: pixabay/JillWellington

Měli byste pivoňkám zkrátit listy?

Největší chybou při prořezávání pivoněk je příliš brzké seříznutí listů. V létě by se měly odstraňovat pouze výhony s odkvetlými květenstvími. Neodstraňujte listy, které rostlina ještě potřebuje k fotosyntéze. Odřezávání listů může keř nejen výrazně oslabit, ale také zvýšit riziko houbových chorob.

Jak pečovat o pivoňky na jaře?

Řez pivoněk není jediným důležitým postupem péče. Nezapomeňte keř řádně přihnojit. Na podzim se vyplatí keř pohnojit hnojem nebo kompostem. Na jaře po prořezání nezapomeňte keř přihnojit vícesložkovým hnojivem pro kvetoucí keře. To rostlinu povzbudí k růstu a dodá jí vhodnou dávku cenných živin v pro rostlinu nejživějším stádiu.

Po jarním řezu pivoňky je také dobré keř dobře zalít. Někteří zahradníci také doporučují mulčování kůrou a borovými šiškami, které chrání půdu před nadměrným vysycháním. Pivoňkám se však nejlépe daří v půdě s neutrálním pH, proto dávejte pozor, abyste půdu mulčem nepřehnojili.

Redakce České šeptání.

Související články:

Nejlepší pepř roste na Slovensku. Hodí se nejen do kuchyně

Kdy vysadit medvědí česnek? Brzy přijde ten správný čas. Potěší svou chutí


Varovanie

Vážení čtenáři - diskutéři. Podle zákonů České republiky jsme povinni na požádání orgánů činných v trestním řízení poskytnout jim všechny informace shromážděné o vás systémem (IP adresu, mail, vaše příspěvky atd.) Prosíme vás proto, abyste do diskuse na naší stránce nevkládali takové komentáře, které by mohly naplnit skutkovou podstatu některého trestného činu uvedeného v trestním zákoně. Zejména abyste nezveřejňovali příspěvky rasistické, podněcující k násilí nebo nenávisti na základě pohlaví, rasy, barvy pleti, jazyka, víry a náboženství, politického či jiného smýšlení, národního nebo sociálního původu, příslušnosti k národnosti nebo k etnické skupině a podobně. Více o povinnostech diskutéra se dozvíte v pravidlech portálu, které si je každý diskutér povinen nastudovat a které naleznete zde. Publikováním příspěvku do diskuse potvrzujete, že jste si pravidla prostudovali a porozuměli jim.



Doporučujeme

Fialové květy na zahradě. Které rostliny vybrat?

20.5.2024 Redakce České šeptání (Foto: shutterstock/Katya Slavashevich). Fialové květy dodávají zahradě eleganci, klid a trochu tajemna. Jsou výbornou volbou pro ty, kteří chtějí do svého…

Z borůvek zmizí mšice a plíseň. Stačí je postříkat „česnekovou vodou“

20.5.2024 Redakce České šeptání (Foto: shutterstock/New Africa). Borůvky se často pěstují na domácích zahrádkách. Jejich malé, tmavě modré bobule se výborně hodí do mnoha koláčů…

Tito škůdci mohou váš trávník zcela zničit. K jejich poražení potřebujete pouze tři ingredience

20.5.2024 Redakce České šeptáníFoto: soukromý archiv). Jsou skutečnou pohromou zahrádkářů. Larvy chrostíků - pandrů dokáží na zahradě napáchat velké škody, zejména na trávníku. Pokud nechcete…

Květy pepře – trhat či netrhat? Co dělat, když papriky rychle kvetou?

20.5.2024 Redakce České šeptání (Foto: shutterstock/barmalini). Papriky si můžete koupit v každém obchodě, ale žádná nebude chutnat tak, jako ta, kterou jste si utrhli na…

Tyto dvě rostliny mám vždy vedle jahod. Nikdy v životě jsem neměla sladší a větší plody

20.5.2024 Redakce České šeptání (Foto: shutterstock/cha_cha). Nejchutnější jahody můžete získat z vlastního pozemku. Víte, co byste neměli sázet vedle jahod a v jaké společnosti se…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov