Logo

Tipy, Zahrada,

Co nesázet vedle okurek? Špatná úroda je jen začátek

21.3.2024 Redakce České šeptání (Foto: shutterstock/PhotoJuli86). Snem mnoha pěstitelů je vypěstovat si vlastní okurky v plných svazcích. Jedna jednoduchá chyba však může celou úrodu zničit. Stačí vysadit v blízkosti keřů...

21.3.2024 Redakce České šeptání (Foto: shutterstock/PhotoJuli86).

Snem mnoha pěstitelů je vypěstovat si vlastní okurky v plných svazcích. Jedna jednoduchá chyba však může celou úrodu zničit. Stačí vysadit v blízkosti keřů okurky, které ty první nesnášejí. Co nesázet vedle okurek? Špatná úroda je jen začátek.

Čo nesadiť vedľa uhoriek?
Co nesázet vedle okurek?Jednoduchá chyba úrodu zcela zničí.
Foto: shutterstock/PhotoJuli86

Kde se okurkám daří nejlépe? Úrodu si spočítáte v kilogramech

Okurky jsou pravidelnými návštěvníky zahrad. S příchodem dubna se majitelé pozemků pouštějí do přípravy řízků rostlin, tzv. sazenic. Po polovině května je pak přesadí do půdy nebo je ve stejnou dobu vysejí přímo do půdy a sledují, jak rychle a zdravě rostou. K tomu je však třeba dodržet několik důležitých pravidel.

Okurky milují teplá, slunná a odlehlá místa a v úrodné půdě s humusem rostou jako blázen. Pro dobrý růst rostlin je důležité, aby půda měla pH blízké neutrálnímu. S bohatou úrodou se můžete rozloučit již při výsadbě keřů okurek ve stínu a na kyselé, písčité, rychle vysychající nebo těžké a podmáčené půdě.

PODÍVEJTE SE TAKÉ: Co je nejlepší vysadit vedle petržele? S těmito sousedy vaše úroda předčí vaše nejdivočejší očekávání

Co lze vysadit vedle okurek? Nesnášejí ani takovou společnost

Při výsadbě okurek je také dobré analyzovat, co na stejném záhonu rostlo v předchozím roce. Pokud jste v předchozí sezoně na tomto místě sklízeli okurky, cukety, dýně, melouny nebo kedlubny, je lepší najít pro keříky úplně jiné, nové místo. Proč?

Čo nesadiť vedľa uhoriek?
Okurky milují teplá, slunná a odlehlá místa a v úrodné půdě bohaté na humus rostou jako bláznivé.
Foto: Mgr:Pixabay/munki

Všechny tyto rostliny zbavují půdu živin a všechny patří do stejné čeledi – tykvovitých. Jejich výsadba na stejném místě rok co rok podporuje rozvoj chorob. Zkušení zahradníci doporučují počkat alespoň dvě sezóny.

Pokud chcete vysadit okurky, vyplatí se také pečlivě se rozhlédnout. Pokud budou vaše okurky obklopeny rostlinami, které nesnášejí, o dobré úrodě si budete moci nechat jen zdát.

Které druhy zeleniny nemohou růst vedle sebe? Co nesázet vedle okurek?

Některé druhy rostlin na sebe působí obzvlášť nepříznivě.

  • Je to proto, že produkují a uvolňují do půdy sloučeniny, které brzdí růst a vývoj jiné zeleniny nebo květin a ztěžují tak jejich klíčení.
  • Často také zvyšují riziko onemocnění tím, že přitahují škůdce, kteří jsou pro rostliny rostoucí vedle nich velmi nebezpeční.
  • Kromě toho mají vliv na snížení výnosů tím, že omezují světlo nebo vytvářejí příznivé podmínky pro rozvoj chorob.

Při výsadbě okurek je třeba dbát na to, aby v jejich blízkosti nebyly vysazeny brambory, papriky nebo rajčata. Jejich pěstování totiž zvyšuje riziko výskytu plísně bramborové, která je pro zdraví okurek velmi nebezpečná. Tyto druhy, které mají mnoho společných chorob, rostoucí ve vzájemné společnosti, budou mnohem silnější vůči napadení škůdci.

Při výsadbě okurek je třeba dávat pozor, abyste v jejich blízkosti nesázeli brambory, papriky nebo rajčata.
Foto: shutterstock/Alekskan12

V blízkosti okurek se nevyplatí sázet ani červenou řepu a dýně. Podobně je to i s ředkvičkami. Ta sice působí jako odpuzovač brouků, ale snižuje výnos a kvalitu okurek.

PODÍVEJTE SE TAKÉ: Kdy sázet brambory? Zahradnický kalendář nelže, vybírejte v tomto období a budou zdravé a prosperující

Mohou okurky a rajčata růst společně? Mohou rajčata a okurky růst společně?

Rajčata a okurky, které jsou hned vedle sebe, jsou přesto ve sklenících stálicemi. Dokonce i zkušení zahradníci je vysazují vedle sebe a upozorňují, že to sice není nejvýhodnější kombinace, ale ani se úplně nedoporučuje.

V praxi jsou rajčata a okurky poměrně náročné rostliny na pěstování a mají zcela odlišné potřeby. Rajčata potřebují mnohem více živin a mají ráda suché prostředí. Okurky naopak milují vlhký vzduch.

Při společném pěstování rajčat a okurek by proto měly být podmínky ve skleníku přizpůsobeny rajčatům a okurkám s ohledem na nižší výnosy okurek.

Foto: freepik/vecstock

Rajčata by se měla zalévat pod kořeny, přičemž listy by se neměly namáčet. Okurky mají také rády celoplošnou zálivku, ale ne na plném slunci nebo za horkého počasí. Při společné výsadbě rajčat a okurek je tedy třeba přizpůsobit skleníkové podmínky rajčatům a okurkám s ohledem na nižší výnosy okurek. Pouze za těchto podmínek však budou rajčata chráněna před houbovými chorobami.

Redakce České šeptání.

Související články:

Okurky sázím pouze japonskou metodou. Mají ocelové kořeny a rostou o 3 týdny rychleji

Zlatá pravidla pro výsev okurek. V létě bude co zavařovat


Varovanie

Vážení čtenáři - diskutéři. Podle zákonů České republiky jsme povinni na požádání orgánů činných v trestním řízení poskytnout jim všechny informace shromážděné o vás systémem (IP adresu, mail, vaše příspěvky atd.) Prosíme vás proto, abyste do diskuse na naší stránce nevkládali takové komentáře, které by mohly naplnit skutkovou podstatu některého trestného činu uvedeného v trestním zákoně. Zejména abyste nezveřejňovali příspěvky rasistické, podněcující k násilí nebo nenávisti na základě pohlaví, rasy, barvy pleti, jazyka, víry a náboženství, politického či jiného smýšlení, národního nebo sociálního původu, příslušnosti k národnosti nebo k etnické skupině a podobně. Více o povinnostech diskutéra se dozvíte v pravidlech portálu, které si je každý diskutér povinen nastudovat a které naleznete zde. Publikováním příspěvku do diskuse potvrzujete, že jste si pravidla prostudovali a porozuměli jim.



Doporučujeme

Fialové květy na zahradě. Které rostliny vybrat?

20.5.2024 Redakce České šeptání (Foto: shutterstock/Katya Slavashevich). Fialové květy dodávají zahradě eleganci, klid a trochu tajemna. Jsou výbornou volbou pro ty, kteří chtějí do svého…

Objednala jsem si ho v restauraci a byl bez příchuti. Nejlépe dopadla, když jsem si ji připravila doma

20.5.2024 Redakce České šeptání (Foto: shutterstock/JeniFoto:). Čas od času každý z nás zatouží po něčem jiném než po vývaru nebo vepřových kotletách. Vymýšlíme nejrůznější recepty,…

Z borůvek zmizí mšice a plíseň. Stačí je postříkat „česnekovou vodou“

20.5.2024 Redakce České šeptání (Foto: shutterstock/New Africa). Borůvky se často pěstují na domácích zahrádkách. Jejich malé, tmavě modré bobule se výborně hodí do mnoha koláčů…

Požádejte kadeřníka o rozcuchaný účes. Neexistují zde žádná pravidla. Až uvidíte ten efekt, spadnete ze židle

20.5.2024 Redakce České šeptání (Foto: shutterstock/Alina Troeva). Módní dámské účesy se nemusí držet přísných pravidel. Nyní je čas na rozcuchané vlasy, umělecký nepořádek na hlavě.…

Tito škůdci mohou váš trávník zcela zničit. K jejich poražení potřebujete pouze tři ingredience

20.5.2024 Redakce České šeptáníFoto: soukromý archiv). Jsou skutečnou pohromou zahrádkářů. Larvy chrostíků - pandrů dokáží na zahradě napáchat velké škody, zejména na trávníku. Pokud nechcete…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov