Logo

Ekologie, Tipy, Zahrada,

Nejlepší postřik pro ovocné stromy. Voda a jedna levná přísada

25.2.2024 Redakce České šeptání (Foto: shutterstock/Vistacoloris). Některé ovocné stromy vyžadují zvláštní péči. Nejinak je tomu i v případě švestek. Postřikem slivoně ji můžete ochránit před škůdci. Důležité je také stromek...

25.2.2024 Redakce České šeptání (Foto: shutterstock/Vistacoloris).

Některé ovocné stromy vyžadují zvláštní péči. Nejinak je tomu i v případě švestek. Postřikem slivoně ji můžete ochránit před škůdci. Důležité je také stromek řádně hnojit, aby mu nechyběly živiny. Myslete na to při výsadbě tohoto ovocného stromu na zahradě.

Nezapomeňte na březnový postřik ovocných stromů.

Foto: shutterstock/Vistacoloris

Jak pečovat o slivoně, aby nesly krásné plody?

Slivoně domácí je malý strom z čeledi růžovitých, který dorůstá výšky kolem 10 m. Jeho charakteristickým znakem jsou chutné a zdravé plody, které lze mimo jiné využít k výrobě různých druhů zavařenin. Právě kvůli chutným švestkám pěstuje mnoho zahrádkářů tyto stromy na svých zahradách.

Když se rozhodnete vysadit na zahradě domácí slivoně, je užitečné vědět, jak o ně pečovat. Důležité je umístění – místo, kde bude švestka růst, by mělo mít dobré sluneční světlo. Kromě toho strom preferuje vlhký substrát bohatý na živiny. Rostlina by se měla pro bohatší plodnost stříhat.

PODÍVEJTE SE TAKÉ: Jak se na jaře starat o rododendrony? Proveďte jednoduché ošetření. Zde jsou klíčové pojmy

Čím stříkat švestky v březnu?

Není neobvyklé, že se na domácí švestky zaměřují různé druhy brouků. Aby se tomu zabránilo, používají se speciální postřiky – buď hotové přípravky na bázi chemických složek, nebo přípravky vlastní výroby. Co se týče posledně jmenovaného, doporučuje se vyrobit výtažek z přesličky nebo řebříčku. Ty lze použít v boji proti šíření hnědé hniloby peckovin.

Kdy by se měl provádět postřik švestek?Preventivní postřiky se obvykle provádějí koncem února a začátkem března.

Foto: pixabay/congerdesign

Pomáhají také postřiky česnekem, kopřivami nebo cibulí. Tyto přípravky mohou pomoci, když slivoně napadnou mšice. Příklad receptu na česnekový extrakt je následující: 160 g mletého česneku se smíchá s 5 litry vody a nechá se asi 12 až 15 minut odstát. Po uplynutí této doby se směs přecedí a zředí se vodou v poměru 1:1.

Kdy je třeba švestky postříkat? Preventivní postřiky, které mohou pomoci v boji proti chorobám a škůdcům, se obvykle provádějí koncem února a začátkem března.

PODÍVEJTE SE TAKÉ . Angrešt střílí jako z praku a plodí

Přírodní hnojivo pro švestky. Co použít?

Aby měla švestka vhodné podmínky pro růst, musíte jí poskytnout potřebné živiny. K tomuto účelu je dobré použít hnojivo na švestky. Mimo jiné můžete zakoupit speciální směsi pro ovocné stromy a aplikovat je v dubnu. Je také vhodné používat přípravky, které stromům dodávají draslík, dusík a fosfor.

Je také dobré zvážit použití přírodního hnojiva pro švestky, například kompostu. Kolem stromu vytvořte mulč o tloušťce asi 3 cm a jemně jej vmíchejte do půdy. V případě hnoje je nejlepší ho do půdy zamíchat ještě před výsadbou švestky.

Je důležitéposkytnout švestce potřebné živiny, aby měla vhodné podmínky pro růst.

Foto: pixabay/neelam279

Redakce České šeptání.

Související články:

Důležité postřiky pro ovocné stromy. Proveďte ho v únoru

Do vody přidejte lžíci pepře a rostliny postříkejte. Levný postřik funguje nejen na mšice


Varovanie

Vážení čtenáři - diskutéři. Podle zákonů České republiky jsme povinni na požádání orgánů činných v trestním řízení poskytnout jim všechny informace shromážděné o vás systémem (IP adresu, mail, vaše příspěvky atd.) Prosíme vás proto, abyste do diskuse na naší stránce nevkládali takové komentáře, které by mohly naplnit skutkovou podstatu některého trestného činu uvedeného v trestním zákoně. Zejména abyste nezveřejňovali příspěvky rasistické, podněcující k násilí nebo nenávisti na základě pohlaví, rasy, barvy pleti, jazyka, víry a náboženství, politického či jiného smýšlení, národního nebo sociálního původu, příslušnosti k národnosti nebo k etnické skupině a podobně. Více o povinnostech diskutéra se dozvíte v pravidlech portálu, které si je každý diskutér povinen nastudovat a které naleznete zde. Publikováním příspěvku do diskuse potvrzujete, že jste si pravidla prostudovali a porozuměli jim.



Doporučujeme

Jak ohřívat vodu v bazénu? Vyzkoušejte tento jednoduchý trik se sáčky. Funguje pokaždé

17.05.2024 Redakce České šeptání (Foto: shutterstock/SV Production shutterstock/New Africa). Jak rychle a levně ohřát vodu v bazénu? Problém studené vody nedá v létě mnoha lidem…

V jakých rozestupech sázet okurky? Držte se těchto tipů

17.5.2024 Redakce České šeptání (Foto: shutterstock/Marina April). Pěstování okurek není příliš složité. Pokud chcete, aby vás úroda potěšila, musíte znát několik základních pravidel v péči…

Pěstujete česnek a cibuli? Tato ošetření jsou nejdůležitější

17.5.2024 Redakce České šeptání(Foto: shutterstock/Miss Pop). Cibulová zelenina je na našich domácích zahrádkách velmi oblíbená. K vypěstování krásné úrody není potřeba mnoho úsilí. V květnu…

Kočičí ocún zahradní kvete po celé léto. Ideální na záhony a terasy

17.5.2024 Redakce České šeptání (Foto: shutterstock/Julija Ogrodowski). Kočkodan zahradní je všestranná okrasná rostlina, které se bude dařit na zahradě i na balkoně. Je skvělým doplňkem…

Studený tvarohový koláč mého dětství. Nejlepší dort s marmeládou a ovocem

17.5.2024 Redakce České šeptání (Foto: shutterstock/PawelKacperek). Když přemýšlíme o nejlepších dezertech na léto, kromě zmrzliny nás napadne studený tvarohový koláč, povinně s marmeládou a ovocem.…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov