Logo

Cestování, Zajímavosti,

Žebříček nejméně navštěvovaných zemí. Pouze 200 turistů ročně

10.1.2024 Redakce Redakce České šeptání (Foto: shutterstock.com/Robert Szymanski/Romaine W/Photos by BrianScantlebury). Většinou se mluví o destinacích, které jsou oblíbené u turistů. Je však třeba podotknout, že jsou to zároveň destinace...

10.1.2024 Redakce Redakce České šeptání (Foto: shutterstock.com/Robert Szymanski/Romaine W/Photos by BrianScantlebury).

Většinou se mluví o destinacích, které jsou oblíbené u turistů. Je však třeba podotknout, že jsou to zároveň destinace nejvíce obléhané. Kam se tedy můžete vydat na „opuštěnou“ dovolenou? Zde je žebříček zemí, které mají co nabídnout, ale jsou méně navštěvované než Turecko nebo Egypt.

Foto: shutterstock.com/Robert Szymanski

Malou republiku navštíví 200 turistů ročně

Nejméně navštěvovanou zemí světa je podle cestovní kanceláře RJ Republika Nauru, jejímž neoficiálním hlavním městem je Yaren. Proč neoficiální? Inu, na samotném ostrově nejsou žádná města, pouze malé osady. Zajímavé je, že Nauru má rozlohu jen asi 21 km² a je nejmenší nezávislou republikou na Zemi. Za rok ji navštíví pouze 200 turistů.

Jelikož se nejedná o typickou turistickou destinaci, země nemá návštěvníkům co nabídnout. Nauru se bude líbit těm, kteří hledají samotu a klid, který najdou například v zátoce Anibar. Díky četným korálovým útesům osloví také milovníky potápění. Mezi místní zajímavosti patří malé podzemní jezero Moqua Well, jeskyně Moqua Caves a sladkovodní jezero Buada Lagoon.

Rajské ostrovy jsou jen částí atrakcí

Na druhém místě je Tuvalu, ostrovní souostroví, které ročně navštíví 3700 zahraničních turistů. Je to země v Tichém oceánu v západní Polynésii. Na Slovensku se souostroví označuje jako Lagunové ostrovy. Skládá se ze 6 atolů a 3 ostrovů. Podnebí je zde vlhké a horké. Průměrná teplota během roku se pohybuje kolem 30 stupňů Celsia. Při cestě na Tuvalu můžete zažít dvě roční období, jedno je deštivé a trvá od listopadu do dubna a druhé je suché od května do října.

Ačkoli se může zdát, že turisté tam nemají kam jezdit, je to mylná představa. Vyplatí se vyrazit na písečnou pláž Funafuti, která se vyznačuje nedotčenou průzračnou vodou. Je to ideální místo pro rajskou dovolenou a vodní sporty. Nachází se zde také Tuvalské národní muzeum, kostel EKT, ptačí rezervace Motulalo a vesnice Nanumea. Je to zajímavá destinace pro odpočinek a poznání místní kultury, zvyků a rituálů.

Foto: shutterstock.com/Romaine W

Ostrovy, které si zamilují milovníci historie

Třetí místo obsadily Marshallovy ostrovy, které navštívilo téměř dvakrát více turistů než Tuvalu, a to 6 100 návštěvníků. Nacházejí se severně od již zmíněného Nauru. Nachází se zde 29 atolů a pět ostrovů a mezi nejoblíbenější patří Ratak a Ralik, které se vyznačují tropickou vegetací.

Kromě toho, že jsou ideálním místem pro odpočinek na plážích, jsou zajímavé i z hlediska historie. Atol Bikini je zapsán na seznamu světového dědictví UNESCO kvůli vrakům lodí z druhé světové války, které se zde nacházejí. Na atolu Eniwetok došlo k výbuchu jaderné bomby a na atolu Mili se nacházejí pozůstatky druhé světové války, například bunkry a dělostřelecké pozice.

Místo téměř „stvořené“ pro aktivní dovolenou

Dalším místem na seznamu je Niue, které je přidruženým územím Nového Zélandu. Nejlepší počasí je zde od června do září. Malým hlavním městem, či spíše vesnicí, je Alofi, kde žije téměř polovina místních obyvatel. Oproti předchozím návrhům nabízí Niue mnoho zajímavých a poutavých atrakcí.

Především je to ráj pro lidi, kteří rádi šnorchlují. Mohou se vydat na oblíbené místo pro šnorchlování – propast Matapa. Kromě toho mají možnost zažít plavání s keporkaky nebo delfíny. Doporučuje se také vydat se k bazénům na západním pobřeží Niue. Voda zde není jediným bohatstvím. Kdo touží po dobrodružství, může se vydat na výpravu po stezkách:

  • Togo Chasm,
  • Anapala,
  • Tuhia,
  • Tautu
Foto: shutterstock.com/Photos by BrianScantlebury

Trasy s úchvatnou krajinou

Na pátém místě se umístilo Kiribati, ostrovní stát ležící v Tichém oceánu. Přestože se skládá z 33 ostrovů, 20 z nich je neobydlených. Země je známá především svými nezapomenutelnými přírodními scenériemi a vodními sporty. Zajímavostí je, že místní ostrov Tabueran je považován za nejkrásnější a nejlepší pro odpočinek.

Mikronésie se naopak umístila na šestém místě, během roku ji navštíví 18 000 turistů. Vyznačuje se především tropickým podnebím. Můžete zde poznat kulturu a zvyky přátelských místních obyvatel. Turisté nejčastěji navštěvují Chuuk, Pohnpei a Kosrae.

Ani zde nenajdete davy turistů

Na sedmém místě je španělské pohoří Montserrat, které ročně navštíví více než 19 000 návštěvníků. Nejvyšší horou je Sant Jeroni s nadmořskou výškou 1 236 m. Zdejší klášter, který se nachází 60 km severozápadně od Barcelony, hraje pro Katalánce důležitou roli.

Naosmém místě jsou Šalamounovy ostrovy, které ročně navštíví 29 000 návštěvníků a které tvoří přibližně 900 ostrovů. Na devátém místě je Svatý Tomáš a Princův ostrov, země v Guinejském zálivu s 34 900 návštěvníky ročně. A na posledním místě je souostroví Komory – 45 000 návštěvníků ročně.

Redakce České šeptání.

Související články:

Přiletěli do Evropy na dovolenou a teď si stěžují. „Už nikdy více“

Na dně oceánu poblíž Guatemaly byl objeven velký podmořský objekt


Varovanie

Vážení čtenáři - diskutéři. Podle zákonů České republiky jsme povinni na požádání orgánů činných v trestním řízení poskytnout jim všechny informace shromážděné o vás systémem (IP adresu, mail, vaše příspěvky atd.) Prosíme vás proto, abyste do diskuse na naší stránce nevkládali takové komentáře, které by mohly naplnit skutkovou podstatu některého trestného činu uvedeného v trestním zákoně. Zejména abyste nezveřejňovali příspěvky rasistické, podněcující k násilí nebo nenávisti na základě pohlaví, rasy, barvy pleti, jazyka, víry a náboženství, politického či jiného smýšlení, národního nebo sociálního původu, příslušnosti k národnosti nebo k etnické skupině a podobně. Více o povinnostech diskutéra se dozvíte v pravidlech portálu, které si je každý diskutér povinen nastudovat a které naleznete zde. Publikováním příspěvku do diskuse potvrzujete, že jste si pravidla prostudovali a porozuměli jim.



Doporučujeme

„Objednala jsem si na vás tři hodiny a budu potřebovat jednu?“ Kadeřnice otevřeně hovoří o chování zákazníků

14.5.2024 Redakce České šeptání (Foto: shutterstock/hedgehog94). Co rozčiluje kadeřníka a co nedělat v kadeřnictví? Většina z nás se ani nezamýšlí nad tím, že určité chování…

Položte ji na plech z trouby a zalijte vroucí vodou. Za několik minut se odloupne i zaschlý tuk.

14.5.2024 Redakce České šeptání Foto: soukromý archiv). Jak vyčistit celou mřížku, aby zářila jako nová? Problémem je především mřížka, která ukrývá filtr. Místo toho, abyste…

Nastavujete klimatizaci na nejnižší teplotu? Zhoršuje to vaši výkonnost v práci

14.05.2024 Redakce České šeptání (Foto: shutterstock/LightField Studios). Brzy přijdou horké letní dny, během nichž se klimatizace na pracovištích stanou naší záchranou. Nedávno však vyšlo najevo,…

Který šnek vypadá jinak? Hlavolam pro ty opravdu všímavé

14.05.2024 Redakce České šeptání Foto: soukromý archiv thedudolf.blogspot.com). Jak v moři stejných prvků poznáte ten, který se od ostatních liší jen malým detailem? Díky vysoce…

Rodina s dítětem udělila 1 hvězdičku za služby. Šokováni tím, co servírka udělala. „To jsem neměla.“

13.5.2024 Redakce České šeptání (Foto: tiktok.com/tiktok.com/@dandanthexanman). Práce, která vyžaduje každodenní kontakt se zákazníky, není jednoduchá. Někdy se vám zákazníci odvděčí tím, že na internetu zanechají…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov