Logo

Domácnost, Tipy, Zahrada,

Jak se zbavit mechu z fasády? Snadný způsob bez chemie a renovace

25.02.2024 Redakce České šeptání (Foto: shutterstock/Janis Kaugurs). Ošklivé zelené květy na stěnách trápí majitele mnoha slovenských domů. Fasáda vypadá odpudivě a problém se velmi rychle a doslova rozrůstá do obřích...

25.02.2024 Redakce České šeptání (Foto: shutterstock/Janis Kaugurs).

Ošklivé zelené květy na stěnách trápí majitele mnoha slovenských domů. Fasáda vypadá odpudivě a problém se velmi rychle a doslova rozrůstá do obřích rozměrů. Pokud nezakročíme okamžitě, bez pomoci odborníků si neporadíme, což znamená nemalé výdaje. Jak se zbavit mechu a řas ze stěn domu pomocí domácích prostředků? Je možné riziko zeleného povlaku zcela eliminovat?

Mech – malebný, ale rušivý.

Foto: Pixabay/TanteTati

Mech na fasádě. Odkud se bere?

Zelený povlak na fasádě budovy nemusí způsobovat jen mech, ale také řasy nebo, což je ještě horší, plísně. Naštěstí se všechny tyto lišejníky ošetřují podobnými látkami a postup jejich odstranění je téměř totožný.

Biologickou korozí, jak se někdy výkvěty na omítce nazývají, trpí především severní a severovýchodní stěny a všechny zastíněné části fasády. Přímou příčinou je vlhkost v místech, která jsou nejméně vysušována slunečními paprsky. Takové prostředí je ideální pro rozvoj mechů, řas a hub, kterým nevadí nedostatek půdy, svislý povrch a z pochopitelných důvodů ani ztížený přístup k živinám – vše, co potřebují, se k nim dostane během dešťů.

Nejnáchylnější k napadení řasami a mechy jsou budovy v blízkosti vodních nádrží, mokřadů a lesů. V praxi se jejich výtrusy, které napadají stěny, vznášejí ve vzduchu a končí téměř všude – omítky v centrech měst jsou jen o něco méně ohroženy (jak je vidět na neudržovaných fasádách mnoha starších paneláků). U takových budov budete potřebovat specializovaný tým, ale na stěnách soukromých domů se s mechem můžete úspěšně vypořádat samimusíte však rychle reagovat, jakmile zpozorujete první známky mechu.

Jak se zbavit mechu z fasády? Domácí prostředky na zelený nátěr

Domácích prostředků proti řasám, plísním a mechům existuje poměrně hodně. Většina z nich je natolik účinná, že by měla být schopna zastavit růst výrůstků již v rané fázi. Již nyní vás však musíme upřímně informovat, že v případě zanedbaných, téměř zcela zarostlých zdí není šance se s problémem vypořádat bez speciálních přípravků.

Pokud nemáme k dispozici vhodné nástroje, může být nutné povolat i sanační tým. Pokud mech poškodil strukturu omítky, nepomůže ani sebelepší přípravek a fasádu bude nutné odizolovat a znovu od základu nanést.

Pokud si však včas všimneme , nebo spíše příliš dlouho ignorujeme první, nepatrné příznaky napadení, bude v boji proti nim účinný následující postup:

  • ocet
  • prášek do pečiva
  • prostředek na mytí nádobí

Někdy dokonce stačí ke smytí prvních příznaků pouhá voda. Celý proces výrazně usnadňuje použití tlakové myčky, kdy vysokotlaký proud mechanicky „oddělí“ mech od omítky. Před použitím je však dobré zkontrolovat, zda síla proudu nepoškodí omítku (zejména pokud existují pochybnosti o kvalitě aplikace nebo pokud je omítka stará).

Bez tlakové myčky, a někdy i souběžně s jejím použitím, je dobré se vybavit kartáčem s poměrně ostrými a tuhými štětinami (nebo něčím jemnějším, jako je „drátěný kartáč“), kterým můžete drhnout povrch nečistot.

Výše uvedené smíchejte s vodou:

  • 10% octa. 1:5,
  • jedlá soda – min. polévková lžíce na litr,
  • prostředek na nádobí 1:3.

Po umytí některým z nich je třeba stěnu opláchnout. Pokud mytí přinese očekávané výsledky, je vhodné okamžitě použít přípravky, které zabrání opětovnému napadení.

Pokud je i přes veškerou snahu na fasádě stále patrný mech nebo řasy, je lepší další pokus vynechat – téměř jistě nebude mít žádný efekt, ale silné tření může poškodit omítku nebo způsobit vyblednutí barvy.

Jak fungují přípravky na odstranění mechu z fasády?

Když domácí ošetření selže, můžeme se smířit s nevzhledným vzhledem zdi (pokud se nejedná o plíseň, která může mít také negativní vliv na naše zdraví) nebo vyhledat pomoc odborníků. Můžeme se také sami vydat do stavebnin nebo si objednat specializované přípravky na odstraňování mechu z fasád online.

Jedná se o silné, bioaktivní přípravky s vysokým (zásaditým) pH – např. alkalické amonné sloučeniny. Jednotlivé přípravky mohou být více či méně „agresivní“ – silnější se používají v extrémních okrajových případech nebo na velmi rozsáhlých plochách, kde to umožňuje snížit použití chemických prostředků.

Když však domácí ošetření selže, můžeme se smířit s nevzhledným vzhledem stěny (pokud se nejedná o plísně, které mohou mít také negativní vliv na naše zdraví), nebo vyhledat pomoc odborníků.

Foto: shutterstock/Janis Kaugurs

Odstranění mechu pomocí běžně dostupných přípravků je obvykle dost podobné. V případě jednoho z oblíbených, snadno dostupných prostředků je návod k použití následující:

  1. Přípravek se nanáší na předem očištěný povrch (ručně nebo tlakovou myčkou).
  2. Aplikace se provádí štětcem, válečkem nebo postřikem
  3. Po aplikaci se přípravek ponechá na stěně po dobu 24 hodin
  4. Poté se zbytky nečistot odstraní kartáčem nebo proudem tlakové myčky
  5. Po provedení případných oprav se na stěnu nanese další vrstva přípravku a nechá se zaschnout

Samotná aplikace není nijak zvlášť náročná a nevyžaduje použití profesionálního vybavení. Problémem však může být přístup k místu, kde se výkvěty objevily – často je zapotřebí žebřík nebo lešení. Z tohoto důvodu bude v mnoha případech lepší a bezpečnější využít služeb firem, které se tímto zabývají.

Jak zabránit růstu mechu na omítce?

Zdrojem problémů s mechem na fasádě je vlhkost – je nepravděpodobné, že bychom byli schopni zvýšit expozici slunečnímu záření nebo vystavit danou část zdi větru (pokud není možné například v blízkosti porazit strom). Prevence v případě mechu na stěně obvykle spočívá v pravidelném používání přípravků proti plísním.

Alternativou může být výměna omítky za takovou, která neabsorbuje vlhkost – odborníci shodně poukazují na silikonové omítky.

Pokud stavíme nebo plánujeme venkovní rekonstrukci, vyplatí se o toto téma zajímat a riziko nevzhledných zelených skvrn na stěnách předem eliminovat. Cena 25kilogramového kbelíku se pohybuje od 40 do více než 75 eur. Výrobci předpokládají, že na 100 metrů čtverečních omítané plochy spotřebují přibližně 10 kbelíků.

Redakce České šeptání.

Související články:

Nastříkejte jednou a pořádně a dívejte se. Zimolez se rozběhne do všech stran

Kdy vysadit túje, abyste se mohli těšit z krásných rostlin? Zahrádkáři nesmí tento termín propásnout


Varovanie

Vážení čtenáři - diskutéři. Podle zákonů České republiky jsme povinni na požádání orgánů činných v trestním řízení poskytnout jim všechny informace shromážděné o vás systémem (IP adresu, mail, vaše příspěvky atd.) Prosíme vás proto, abyste do diskuse na naší stránce nevkládali takové komentáře, které by mohly naplnit skutkovou podstatu některého trestného činu uvedeného v trestním zákoně. Zejména abyste nezveřejňovali příspěvky rasistické, podněcující k násilí nebo nenávisti na základě pohlaví, rasy, barvy pleti, jazyka, víry a náboženství, politického či jiného smýšlení, národního nebo sociálního původu, příslušnosti k národnosti nebo k etnické skupině a podobně. Více o povinnostech diskutéra se dozvíte v pravidlech portálu, které si je každý diskutér povinen nastudovat a které naleznete zde. Publikováním příspěvku do diskuse potvrzujete, že jste si pravidla prostudovali a porozuměli jim.



Doporučujeme

Nalila ji do sklenice a vložila dovnitř. Jednoduchý trik. „Potřebuješ umýt myčku?“

17.05.2024 Redakce České šeptání (Foto: tiktok.com/@nottheworstcleaner). Jak vyčistit myčku nádobí? Stále více lidí si uvědomuje, že udržovat zařízení v čistotě znamená udržovat čisté i talíře…

Pěstujete česnek a cibuli? Tato ošetření jsou nejdůležitější

17.5.2024 Redakce České šeptání(Foto: shutterstock/Miss Pop). Cibulová zelenina je na našich domácích zahrádkách velmi oblíbená. K vypěstování krásné úrody není potřeba mnoho úsilí. V květnu…

Kočičí ocún zahradní kvete po celé léto. Ideální na záhony a terasy

17.5.2024 Redakce České šeptání (Foto: shutterstock/Julija Ogrodowski). Kočkodan zahradní je všestranná okrasná rostlina, které se bude dařit na zahradě i na balkoně. Je skvělým doplňkem…

Studený tvarohový koláč mého dětství. Nejlepší dort s marmeládou a ovocem

17.5.2024 Redakce České šeptání (Foto: shutterstock/PawelKacperek). Když přemýšlíme o nejlepších dezertech na léto, kromě zmrzliny nás napadne studený tvarohový koláč, povinně s marmeládou a ovocem.…

Tyto dva nápoje nepijte na lačný žaludek. V těchto případech vám mohou uškodit

16.5.2024 Redakce České šeptání (Foto: shutterstock/Prostock-studio). Šálek kávy na začátek dne? Ne tak rychle. Je velmi důležité, jakým nápojem začínáme den. Některým z nich je…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov