Logo

Domácnost, Ekologie, Zahrada,

Aplikujte ihned po výsadbě okurek. Sklizeň bude dobrá a chutná

24.4.2024 Redakce České šeptání (Foto: shutterstock.com/Tatevosian Yana). Pěstování okurek na domácí zeleninové zahrádce může být obohacující a příjemnou zkušeností pro zahrádkáře všech úrovní. Není divu, že patří k nejoblíbenějším druhům...

24.4.2024 Redakce České šeptání (Foto: shutterstock.com/Tatevosian Yana).

Pěstování okurek na domácí zeleninové zahrádce může být obohacující a příjemnou zkušeností pro zahrádkáře všech úrovní. Není divu, že patří k nejoblíbenějším druhům zeleniny, které můžete na svých záhonech vidět. Přestože mají vysoké výnosy, vyplatí se znát trik, díky kterému bude vaše úroda bohatší. Můžete ho použít v počátečních fázích pěstování.

Pěstování okurek není příliš náročné.
Foto: shutterstock.com/Tatevosian Yana

Výhody pěstování vlastních okurek

Každý, kdo měl alespoň jednou možnost ochutnat zeleninu a ovoce z vlastní zahrádky, ví, že jejich chuť nic nenahradí. Kromě toho mají okurky cenné výživové vlastnosti, dokonale hydratují a podporují odkyselení organismu. Jejich chuť rozmazluje a osvěžuje chuťové buňky i v těch nejteplejších dnech.

Pěstování okurek může přinést i velké uspokojení. Jsou to rostliny, které nejsou příliš náročné na zpracování. Nevyžadují odborné znalosti ani dlouholeté zkušenosti. Okurky lze pěstovat jak na zahradě, tak v květináčích na balkoně. Navíc mají vysoký výnos – z jedné rostliny lze získat až 10 kg plodů.

Kdy sázet okurky do země? Tři zmrzlé vám řeknou pravdu

Při výběru doby výsevu a výsadby okurek je třeba vzít v úvahu, že jde o rostliny citlivé na nízké teploty. Spěchání způsobí, že mladé sazenice vymrznou. Semena okurek se do květináčů vysévají v druhé polovině dubna, ale sazenice lze do půdy přesazovat až na přelomu května a června. To by se nemělo provádět před 15. květnem, kdy nastává takzvaný „trojitý mráz“. Toto pravidlo platí i v případě, že chcete okurky vysévat přímo do půdy nebo se rozhodnete pěstovat je v nádobách na balkoně.

Semena okurek se do květináčů vysévají v druhé polovině dubna.
Foto: shutterstock.com/UncleFedor

Domácí hnojivo pro okurky – zelenina bude prospívat

Již v počáteční fázi můžete zajistit zdravý růst rostlin a z dlouhodobého hlediska i bohatou úrodu. Vše, co k tomu potřebujete, je voda a jedlá soda. Tento produkt, který je spojován zejména s domácím pečením, má mnoho výhod:

  • snižuje kyselost půdy,
  • zvyšuje odolnost rostlin vůči nepříznivým povětrnostním podmínkám a škůdcům,
  • zvyšuje odolnost okurek vůči houbovým chorobám.

Díky tomu se keře mohou nerušeně vyvíjet a okurky rostou velké a chutné. Jak vyrobit domácí hnojivo pro okurky? Je to jednoduché. Stačí smíchat 10 g jedlé sody v 1 litru vody. Roztok nalijte do půdy třikrát ve dvoutýdenních intervalech po výsadbě okurek.

Nejlepší podmínky pro okurky

Při plánování výsadby je třeba zohlednit požadavky na půdu a stanoviště. Okurky poskytují bohatou úrodu na teplých, slunných a chráněných místech. Dbejte na propustnou a humusovitou půdu se zásaditým pH.

Spojenci při pěstování budou i další rostliny. Pro okurky jsme připravili průvodce dobrým sousedstvím, ale je třeba stručně zmínit, že pro sazenice jsou vhodné zejména cibule, fazole, hrách a kopr.

Neprospívá jim sucho

Důležitým aspektem pěstování okurek je pravidelné zavlažování, zejména během vegetačního období. Trvá-li horko delší dobu, může sucho nepříznivě ovlivnit tvorbu plodů. V takových podmínkách se doporučuje zalévat okurky ráno nebo večer vlažnou vodou. Ošetření plodiny studenou tekutinou může vést k rychlému potlačení růstu a opadu plodů.

Okurky zalévejte pravidelně.
Foto: shutterstock.com/Jurga Jot

Redakce České šeptání.

Související články:

Okurky sázím pouze japonskou metodou. Mají ocelové kořeny a rostou o 3 týdny rychleji

Vysaďte okurky v tomto období a vaši letní úrodu vám budou závidět všichni sousedé


Varovanie

Vážení čtenáři - diskutéři. Podle zákonů České republiky jsme povinni na požádání orgánů činných v trestním řízení poskytnout jim všechny informace shromážděné o vás systémem (IP adresu, mail, vaše příspěvky atd.) Prosíme vás proto, abyste do diskuse na naší stránce nevkládali takové komentáře, které by mohly naplnit skutkovou podstatu některého trestného činu uvedeného v trestním zákoně. Zejména abyste nezveřejňovali příspěvky rasistické, podněcující k násilí nebo nenávisti na základě pohlaví, rasy, barvy pleti, jazyka, víry a náboženství, politického či jiného smýšlení, národního nebo sociálního původu, příslušnosti k národnosti nebo k etnické skupině a podobně. Více o povinnostech diskutéra se dozvíte v pravidlech portálu, které si je každý diskutér povinen nastudovat a které naleznete zde. Publikováním příspěvku do diskuse potvrzujete, že jste si pravidla prostudovali a porozuměli jim.



Doporučujeme

Kočičí ocún zahradní kvete po celé léto. Ideální na záhony a terasy

17.5.2024 Redakce České šeptání (Foto: shutterstock/Julija Ogrodowski). Kočkodan zahradní je všestranná okrasná rostlina, které se bude dařit na zahradě i na balkoně. Je skvělým doplňkem…

Mravenci a mšice napadají vaše ovocné stromy. Tyto tři ingredience jsou záchranou

16.5.2024 Redakce České šeptání (Foto: shutterstock/frank60). Máte problém s mravenci a mšicemi, kteří vám ničí úrodu ovocných stromů? Abyste letos těmto škůdcům zabránili v útoku…

Deformuje mech váš trávník? Můžete ho odstranit doma

16.5.2024 Redakce České šeptání (Foto: shutterstock/SingjaiStocker). Mech rostoucí na trávníku nepůsobí esteticky, proto se vyplatí znát účinné metody jeho odstranění. Úkol je o to těžší,…

Už žádné dohady. Odborník konečně vyvrátil oblíbenou teorii o optimální teplotě praní

16.5.2024 Redakce České šeptání (Foto: shutterstock/New Africa). Praní prádla je na první pohled jedna z nejjednodušších domácích prací. V praxi však nevíme zcela přesně, při…

Tyto bylinky pro zahradu nevyžadují mnoho práce. Jsou chutné, snadno se pěstují a odpuzují komáry

16.5.2024 Redakce České šeptání (Foto: shutterstock/stockcreations). Jaké bylinky si vybrat na zahradu, aby nevyžadovaly mnoho práce a rostly dlouhá léta? Navzdory tomu, co si možná…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov