2.5.2024 Redakce České šeptání (Foto: Pixabay/Skitterphoto).
Nedokážeme si představit grilování masa nebo zeleniny, aniž bychom je předtím naložili. To jim dodá chuť a vůni. Málokdo však věnuje pozornost tomu, že nás tato příloha ke grilování může vykrmit.
Krásné počasí grilování přeje. Pokud se však chcete vyhnout přílišnému přibírání na váze, musíte být opatrní. Většina z nás počítá kalorie z klobásy nebo masa, ale zapomíná, že marináda je také „za vodou“.
Marináda na grilování – raději si dejte pozor. Přidává kalorie jako blázen
Při přípravě marinád na grilované maso a zeleninu mnozí z nás používají velmi kalorické přísady. Většinou je to řepkový nebo olivový olej, ale objevují se i další přísady – cukr, med, javorový sirup. A přestože jsou skvělé pro zvýraznění chuti, jejich častá konzumace a velké množství se může podepsat na naší hmotnosti.
Pokud se tomu chceme vyhnout, měli bychom se vyhýbat marinádám na bázi majonézy, ale také těm, které obsahují hodně oleje, soli nebo cukru (například marinády na grilování). Je důležité si uvědomit, že nejde jen o váhu, ale také o naše zdraví. Velké množství tuku, soli nebo cukru se může podepsat na našem zdraví. Proto se vyplatí používat náhražky.
Zdravá marináda na grilované maso? Tyto možnosti budou mnohem lepší
I když může být obtížné připravit zcela zdravou marinádu na grilování, vyplatí se vsadit na náhražky, které budou alespoň o něco méně kalorické a zdravější. Klidně nahraďte majonézu přírodním jogurtem. Cukr a med můžete nahradit nízkokalorickými sladidly, jako je erytrol nebo xylitol. Místo zvýrazňovačů chuti volte bylinky a přírodní koření.
Vyplatí se pamatovat na to, abyste nekupovali hotové okurky, ale připravovali si je sami. Pak můžeme kontrolovat složení a kalorickou hodnotu. Tímto způsobem se vyhneme nezdravým přísadám a postaráme se pouze o přírodní produkty.
Redakce České šeptání.
Související články:
Raději se vzdejte používání této položky na grilu a nahraďte ji zdravější.