Logo

Tipy, Zahrada,

Plevel se vrací jako bumerang. Zkontrolujte, zda neděláte tyto chyby

2.5.2024 Redakce České šeptání (Foto: shutterstock/Floki). Problém plevelů se týká každého zahrádkáře, ať už pěstujete zeleninu, nebo máte většinu pozemku pokrytou trávníkem. Boj s těmito rostlinami může být obtížný a...

2.5.2024 Redakce České šeptání (Foto: shutterstock/Floki).

Problém plevelů se týká každého zahrádkáře, ať už pěstujete zeleninu, nebo máte většinu pozemku pokrytou trávníkem. Boj s těmito rostlinami může být obtížný a pracný. Proto se vyplatí vyvarovat se chyb, které vedou jen k většímu výskytu plevele na zahradě. Nejčastější chyby při odstraňování plevele.

Problém s plevelem se týká každého zahrádkáře, ať už pěstujete zeleninu, nebo máte většinu pozemku pokrytou trávníkem.
Foto: shutterstock/Floki

Proč by se měly záhony a trávníky odplevelovat?

Za plevel jsou považovány samovolně rostoucí rostliny, které rostou v místech, kam je zahradník původně nevysadil. Často se jedná oexpanzivní rostliny, které se velmi rychle šíří do dalších částí zahrady, a to i díky svému podzemnímu a nadzemnímu růstu.

Plevele jsou odolnější vůči nepříznivým povětrnostním podmínkám, suchu nebo záplavám než většina zeleniny nebo okrasných rostlin pěstovaných na zahradě. Na záhonech se množí a stávají se vážnými konkurenty užitkových rostlin v boji o živiny nebo světlo. Z tohoto důvodu je třeba je odstraňovat, aby se rostliny ochránily před úhynem.

Nejčastější chyby při odstraňování plevelů

Hubení plevelů je dlouhodobý proces, který je třeba provádět po celou dobu vegetace rostlin na zahradě. Největší chybou zahrádkářů je, že ji neprovádějí dostatečně pravidelně. Jednorázové vytrhání plevele nestačí. Záhony a trávník je třeba pravidelně kontrolovat a odstraňovat mladé plevele dříve, než ovládnou celou plochu.

Další častou chybou při odstraňování plevele je nedostatečná důkladnost. Je důležité si uvědomit, že mnoho lučních rostlin se šíří do stran díky podzemním oddenkům. Vytrháním pouze vrchní vrstvy rostlinu vůbec neodstraníte, a dokonce ji můžete stimulovat k růstu oddenků a ještě většímu rozšíření jejího území. Plevel vždy vytrhávejte od kořenů.

Mnoho zahrádkářů dělá chybu, když začíná zeleninový záhon nebo trávník. Špatná příprava půdy vede k rychlému růstu a šíření plevelů. Pokud se chystáte založit zeleninový záhon nebo osít trávník, nejprve půdu důkladně zryjte a odstraňte všechny plevele a jejich kořeny. Tím zabráníte rychlému růstu těchto rostlin.

Při plánování záhonů a květinových záhonů nenechávejte mezi rostlinami příliš mnoho místa – jen tolik, kolik daný druh vyžaduje. Příliš mnoho volného prostoru je pozvánkou pro plevel. Půdu na záhonech můžete mulčovat kůrou nebo použít okrasné kameny, které omezí růst plevele.

Ruční odstraňování plevele z trávníku je často neúčinné. Silné plevele znamenají, že vytrhnete pouze nadzemní část rostlin a kořeny ponecháte v zemi. Z tohoto důvodu se mnoho zahrádkářů obrací k herbicidům, které podle výrobců přinášejí okamžité výsledky. Bohužel se často dělají chyby při používání chemikálií s nesprávným poměrem látek nebo při postřiku. To vede ke spálení nejen plevele, ale i celého trávníku nebo prospěšných rostlin rostoucích v okolí.

Chybou je postřikování za větrných a deštivých dnů. Nevhodné počasí způsobuje, že se přípravek přenáší na další rostliny nebo může být rychle spláchnut do půdy.

Pravidelnost, důkladnost a prevence jsou však v boji proti plevelům nejúčinnější.
Foto: shutterstock.com/damiangretka

Jak účinně odstraňovat plevel?

Nástroje na odstraňování plevele mohou být účinné. Pomocí nich se dostanete hluboko do půdy a odstraníte plevel i s kořenovým systémem.

U trávníků je dobré použít mulčování. plevel rozprostřený po trávníku vyživuje trávu, která houstne a neponechává plevelům prostor.

Při hubení plevele je však nejúčinnější pravidelnost, důkladnost a prevence. Díky tomu bude odstraňování plevele méně obtížné. Navíc se vyhnete negativním účinkům přílišného růstu divokých a expanzivních rostlin na zahradě. Proto nezapomínejte pravidelně plevelit záhony a vytrhávat plevel i s kořeny. A pokud je to možné, použijte preventivní opatření v podobě mulče nebo vrstvy kamenů.

Redakce České šeptání.

Související články:

Není to plevel. Místo vytrhávání ho zalévejte nebo ho raději zasaďte do květináče. Můžete ji i sníst

Zabíjí plevel a zvládnete ho vyrobit za pár minut. Moje teta ji používá už léta


Varovanie

Vážení čtenáři - diskutéři. Podle zákonů České republiky jsme povinni na požádání orgánů činných v trestním řízení poskytnout jim všechny informace shromážděné o vás systémem (IP adresu, mail, vaše příspěvky atd.) Prosíme vás proto, abyste do diskuse na naší stránce nevkládali takové komentáře, které by mohly naplnit skutkovou podstatu některého trestného činu uvedeného v trestním zákoně. Zejména abyste nezveřejňovali příspěvky rasistické, podněcující k násilí nebo nenávisti na základě pohlaví, rasy, barvy pleti, jazyka, víry a náboženství, politického či jiného smýšlení, národního nebo sociálního původu, příslušnosti k národnosti nebo k etnické skupině a podobně. Více o povinnostech diskutéra se dozvíte v pravidlech portálu, které si je každý diskutér povinen nastudovat a které naleznete zde. Publikováním příspěvku do diskuse potvrzujete, že jste si pravidla prostudovali a porozuměli jim.



Doporučujeme

Kočičí ocún zahradní kvete po celé léto. Ideální na záhony a terasy

17.5.2024 Redakce České šeptání (Foto: shutterstock/Julija Ogrodowski). Kočkodan zahradní je všestranná okrasná rostlina, které se bude dařit na zahradě i na balkoně. Je skvělým doplňkem…

Studený tvarohový koláč mého dětství. Nejlepší dort s marmeládou a ovocem

17.5.2024 Redakce České šeptání (Foto: shutterstock/PawelKacperek). Když přemýšlíme o nejlepších dezertech na léto, kromě zmrzliny nás napadne studený tvarohový koláč, povinně s marmeládou a ovocem.…

Tyto dva nápoje nepijte na lačný žaludek. V těchto případech vám mohou uškodit

16.5.2024 Redakce České šeptání (Foto: shutterstock/Prostock-studio). Šálek kávy na začátek dne? Ne tak rychle. Je velmi důležité, jakým nápojem začínáme den. Některým z nich je…

Za 30 minut připravíte hromadu měkkých nálevových koláčů. Tento recept budete znát a už nikdy nebudete přidávat jablka

16.5.2024 Redakce České šeptání (Foto: shutterstock/BBA Photography). Často mívám dny, kdy si chci udělat lahodné a sladké palačinky, které jsou měkké jako nic jiného. Problém…

Mravenci a mšice napadají vaše ovocné stromy. Tyto tři ingredience jsou záchranou

16.5.2024 Redakce České šeptání (Foto: shutterstock/frank60). Máte problém s mravenci a mšicemi, kteří vám ničí úrodu ovocných stromů? Abyste letos těmto škůdcům zabránili v útoku…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov