Logo

Domácnost, Ekologie, Zahrada,

Chcete množit hortenzie? Rychlejší způsob nenajdete

2.5.2024 Redakce České šeptání (Foto: pexels.com/CECILE HOURNAU). Hortenzie jsou oblíbené a nesmírně půvabné květiny, které zdobí mnoho zahrad. Abyste se mohli těšit z jejich krásy, nemusíte si kupovat řízky ani...

2.5.2024 Redakce České šeptání (Foto: pexels.com/CECILE HOURNAU).

Hortenzie jsou oblíbené a nesmírně půvabné květiny, které zdobí mnoho zahrad. Abyste se mohli těšit z jejich krásy, nemusíte si kupovat řízky ani semena, protože si je můžete rozmnožit sami. Stačí použít některou z osvědčených metod a udělat to snadno a rychle. Zde je několik tipů, jak úspěšně a snadno množit hortenzie.

Jak rychle rozmnožit hortenzie
Foto: pexels.com/CECILE HOURNAU

Mnoho lidí se rozhodne pěstovat hortenzie na své zahradě. Není se čemu divit, protože jsou to nádherné, nápadné rostliny s krásnými barvami. Pokud jich chcete mít co nejvíce, můžete se pokusit hortenzie sami množit. Pomocí následující metody to můžete udělat rychle a velmi snadno. Zjistěte, jak to funguje.

Jak rozmnožujete hortenzie?

Nemusíte kupovat semena ani řízky, abyste se mohli těšit z krásných hortenzií na své zahradě. Ve skutečnosti se ukazuje, že si je můžete rozmnožit sami, ušetřit trochu peněz a těšit se z pěstování vlastních.

V případě hortenzií to lze provést mnoha různými způsoby. Mimo jiné můžete rostlinu množit také pomocí jejích listů. Tuto metodu doporučujeme, protože je rychlá a velmi snadná.

Předtím však nezapomeňte vybrat vhodné místo pro růst nových rostlin. Zpočátku je nejlepší pěstovat je v květináčích a teprve později je přesadit do země.

Díky této metodě je množení hortenzií rychlé a snadné. Jak na to?

Pokud chcete hortenzie množit snadným způsobem, stačí použít osvědčenou metodu. K tomu si vezměte 1 tabletu šumivého vitaminu C a rozpusťte ji v malém množství vody, nejlépe asi 50 ml tekutiny.

rozpusťte 1 tabletu šumivého vitaminu C v malém množství vody a vložte do ní jeden zdravý list hortenzie s odříznutým stonkem.
Foto: shutterstock/Pixel-Shot

Směs nalijte do sklenice a vložte jeden zdravý list hortenzie s odříznutým stonkem. Pokud chcete dosáhnout lepšího výsledku, můžete list navíc rozříznout na polovinu. Nezapomeňte, že by měl být ve vodě s vitamínem C mírně ponořený, proto je nejlepší vložit do vody pouze špičku listu.

Asi po 20 minutách ve vodě list vyjměte a vložte jej do úrodné půdy, přičemž jej umístěte svisle špičkou dolů.

Jak pečovat o mladé rostliny?

Velmi důležitá je také správná péče o mladé hortenzie. Za tímto účelem by měly být květináče umístěny na vhodném místě, aby se květy mohly zdravě vyvíjet.

Nejlépe se jim bude dařit na světlém, ale ne přímo slunném místě a při teplotě 20-24 stupňů Celsia. Důležitá je také vlhkost vzduchu. Pro zvýšení vlhkosti můžete mladé rostliny přikrýt plastovou fólií nebo průhlednou nádobou. Nezapomeňte však každých několik dní kryt odstranit, abyste rostliny nevystavili houbovým chorobám.

Co dělat se zbylou vodou? Pomůže vaší hortenzii zdravě růst

Zbytky vody s vitaminem C po množení se nevyplatí vyhazovat, protože mohou být pro rostliny stále prospěšné. Zbylou vodou je vhodné zalévat hortenzie. Mějte však na paměti, že to bude příliš malá dávka, proto rostlinu dodatečně podávejte normální vodou.

Dále se dobře starejte o listy v květináči. Nezapomeňte je pravidelně zalévat, aby půda nikdy nevyschla. Po 25 až 30 dnech se v květináči objeví první listy nové hortenzie.

Řízky by pak měly být zasazeny do samostatných květináčů, aby si navzájem nepřekážely. Až keříky trochu povyrostou, můžete je přesadit do země a těšit se z krásných hortenzií, které bujně rostou na vaší zahradě.

hortenzie polievanie
Hortenzie zalijte zbylým vitamínem C.
Foto: shutterstock/Marina April

Redakce České šeptání.

Související články:

Vzpamatuje se zmrzlá hortenzie? Než ji odepíšete, vyzkoušejte tento trik zahradníka

Ošetřete svou hortenzii. Vaše hortenzie bude plná květů


Varovanie

Vážení čtenáři - diskutéři. Podle zákonů České republiky jsme povinni na požádání orgánů činných v trestním řízení poskytnout jim všechny informace shromážděné o vás systémem (IP adresu, mail, vaše příspěvky atd.) Prosíme vás proto, abyste do diskuse na naší stránce nevkládali takové komentáře, které by mohly naplnit skutkovou podstatu některého trestného činu uvedeného v trestním zákoně. Zejména abyste nezveřejňovali příspěvky rasistické, podněcující k násilí nebo nenávisti na základě pohlaví, rasy, barvy pleti, jazyka, víry a náboženství, politického či jiného smýšlení, národního nebo sociálního původu, příslušnosti k národnosti nebo k etnické skupině a podobně. Více o povinnostech diskutéra se dozvíte v pravidlech portálu, které si je každý diskutér povinen nastudovat a které naleznete zde. Publikováním příspěvku do diskuse potvrzujete, že jste si pravidla prostudovali a porozuměli jim.



Doporučujeme

Pěstujete česnek a cibuli? Tato ošetření jsou nejdůležitější

17.5.2024 Redakce České šeptání(Foto: shutterstock/Miss Pop). Cibulová zelenina je na našich domácích zahrádkách velmi oblíbená. K vypěstování krásné úrody není potřeba mnoho úsilí. V květnu…

Kočičí ocún zahradní kvete po celé léto. Ideální na záhony a terasy

17.5.2024 Redakce České šeptání (Foto: shutterstock/Julija Ogrodowski). Kočkodan zahradní je všestranná okrasná rostlina, které se bude dařit na zahradě i na balkoně. Je skvělým doplňkem…

Mravenci a mšice napadají vaše ovocné stromy. Tyto tři ingredience jsou záchranou

16.5.2024 Redakce České šeptání (Foto: shutterstock/frank60). Máte problém s mravenci a mšicemi, kteří vám ničí úrodu ovocných stromů? Abyste letos těmto škůdcům zabránili v útoku…

Deformuje mech váš trávník? Můžete ho odstranit doma

16.5.2024 Redakce České šeptání (Foto: shutterstock/SingjaiStocker). Mech rostoucí na trávníku nepůsobí esteticky, proto se vyplatí znát účinné metody jeho odstranění. Úkol je o to těžší,…

Už žádné dohady. Odborník konečně vyvrátil oblíbenou teorii o optimální teplotě praní

16.5.2024 Redakce České šeptání (Foto: shutterstock/New Africa). Praní prádla je na první pohled jedna z nejjednodušších domácích prací. V praxi však nevíme zcela přesně, při…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov