Logo

Manželství, Zajímavosti,

Spíte s partnerem v jedné posteli? Výzkumy hovoří jasně. Je to „důležité vodítko pro mozek“

02.05.2024 Redakce České šeptání (Foto: shutterstock/Andrey_Popov). Být ve vztahu nejčastěji znamená také společně spát. Mnoho párů si ani nedokáže představit jinou možnost, i když přibývá lidí, kteří dávají přednost výhradně...

02.05.2024 Redakce České šeptání (Foto: shutterstock/Andrey_Popov).

Být ve vztahu nejčastěji znamená také společně spát. Mnoho párů si ani nedokáže představit jinou možnost, i když přibývá lidí, kteří dávají přednost výhradně společnému loži. Bez ohledu na to, do kterého tábora patříte, zjistěte, co je zdravější: spát spolu, nebo sami?

Je spaní s partnerem zdravé?

Foto: shutterstock/Andrey_Popov

Kvalita a hygiena spánku jsou důležité faktory, které mají přímý vliv na naše zdraví a pohodu. Když s někým sdílíme postel, někdy nás v noci budí chrápání nebo strkání druhé osoby. Jsou v takovém případě oddělené ložnice dobrým nápadem? Nebo má společné spaní mnoho jiných výhod, které převáží i drobné nepříjemnosti?

Proč spolu páry spí? Někdy to může být výzva

Někdy může být společné spaní výzvou. To platí mimo jiné pro páry, v nichž je jeden člověk typická sova, tj. nejlépe pracuje večer a v noci, takže chodí spát pozdě, a druhý je skřivan. Proto vstává za svítání a má nejvíce energie hned po probuzení.

Občas se také stává, že někteří lidé se ve spánku vrtí, chrápou nebo mluví, což dělá jejich druhé polovičce potíže. Stojí i přes tyto nepříjemnosti za to vzdát se jedné postele? Ukazuje se, že ne nutně.

Je spaní s partnerem zdravé? Výhody nekončí pocitem bezpečí

Jednou z největších výhod spaní s milovanou osobou je pocit bezpečí, který nám dává.

„Tyto emoční stavy jsou pro mozek důležitým vodítkem, že může snížit svou bdělost a usnout“

– přiznává Wendy Troxelová, odbornice na spánek, v rozhovoru pro newsweek.com.

Pocit bezpečí zvyšuje oxytocin, obecně známý jako hormon lásky. Díky němu usínáme rychleji, efektivněji odpočíváme a déle zůstáváme spát ve spánku REN, který je více regenerační. Kromě toho oxytocin snižuje hladinu kortizolu, který je zodpovědný za stres.

Pokud vás chrápání trápí, nezapomeňte, že často souvisí se zdravím, takže nejlepším řešením je navštívit lékaře.

Foto: shutterstock/Lucky Business

Proč společné spaní? Seznam výhod je dlouhý

Podle výzkumu z roku 2022trpěli lidé, kteří sdíleli postel s milovanou osobou, méně nespavostí, byli méně unavení, spali déle a lépe a jejich pohoda byla zkrátka lepší. Stojí však za zmínku, že vliv zde má i kompatibilita ve spánkových návycích.

Wendy Troxelová upozorňuje, že spát s člověkem, který je například velmi lehkým spáčem a probudí ho cokoli, bude o něco náročnější. Výhody společného spaní jsou však mnohem větší, takže se vyplatí hledat jiné řešení než dvě postele.

Třeba místo toho oddělenou peřinu? Pokud vás chrápání trápí, nezapomeňte, že často souvisí se zdravím, takže nejlepším řešením je navštívit lékaře.

Redakce České šeptání.

Související články:

Chce opustit těhotnou manželku hned po porodu. „Manželství mě přivedlo na pokraj sil“

Je matkou 11 dětí. Snídani dělá od pěti hodin ráno. Prozradila, kolik utrácí. „Vypadá to jako masová výroba“


Varovanie

Vážení čtenáři - diskutéři. Podle zákonů České republiky jsme povinni na požádání orgánů činných v trestním řízení poskytnout jim všechny informace shromážděné o vás systémem (IP adresu, mail, vaše příspěvky atd.) Prosíme vás proto, abyste do diskuse na naší stránce nevkládali takové komentáře, které by mohly naplnit skutkovou podstatu některého trestného činu uvedeného v trestním zákoně. Zejména abyste nezveřejňovali příspěvky rasistické, podněcující k násilí nebo nenávisti na základě pohlaví, rasy, barvy pleti, jazyka, víry a náboženství, politického či jiného smýšlení, národního nebo sociálního původu, příslušnosti k národnosti nebo k etnické skupině a podobně. Více o povinnostech diskutéra se dozvíte v pravidlech portálu, které si je každý diskutér povinen nastudovat a které naleznete zde. Publikováním příspěvku do diskuse potvrzujete, že jste si pravidla prostudovali a porozuměli jim.



Doporučujeme

Tyto „fit“ výrobky nejsou tak zdravé, jak by se mohlo zdát

17.05.2024 Redakce České šeptání (Foto: Shutterstock/Ri luck). Když se rozhodneme změnit svůj jídelníček nebo chceme shodit pár kilo, začneme přemýšlet, co jíst, aby to bylo…

Byla prý nejobéznějším dítětem na světě. Dnes byste ho nepoznali

17.5.2024 Redakce České šeptání (Foto:instagram.com/yallah.aman). Byl vyhlášen "nejobéznějším dítětem světa". Ve svých 11 letech vážil téměř 200 kilogramů. S nemocí mu pomohl bojovat trojnásobný mistr…

Obě složky smíchejte a naneste na zuby. Po obarvení nezůstanou žádné stopy

16.5.2024 Redakce České šeptání (Foto: shutterstock.com/Cookie Studio). Sněhobílý a jiskřivý úsměv vždy upoutá pozornost. Není proto divu, že většina z nás sní o krásném bílém…

Tyto dva nápoje nepijte na lačný žaludek. V těchto případech vám mohou uškodit

16.5.2024 Redakce České šeptání (Foto: shutterstock/Prostock-studio). Šálek kávy na začátek dne? Ne tak rychle. Je velmi důležité, jakým nápojem začínáme den. Některým z nich je…

Už žádné dohady. Odborník konečně vyvrátil oblíbenou teorii o optimální teplotě praní

16.5.2024 Redakce České šeptání (Foto: shutterstock/New Africa). Praní prádla je na první pohled jedna z nejjednodušších domácích prací. V praxi však nevíme zcela přesně, při…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov