Logo

Zahrada,

Zahradníci to dělají vždy v květnu. Jejich zahrada vypadá úžasně

2.5.2024 Redakce České šeptání (Foto: shutterstock/Kinga). Květen je pro zahrádkáře obzvlášť důležitý měsíc. V tomto ročním období se začíná oteplovat, a proto budou ruce plné práce. Mimo jiné se očekává,...

2.5.2024 Redakce České šeptání (Foto: shutterstock/Kinga).

Květen je pro zahrádkáře obzvlášť důležitý měsíc. V tomto ročním období se začíná oteplovat, a proto budou ruce plné práce. Mimo jiné se očekává, že se na zahradě zasadí více zeleniny, ošetří se stromy, keře a trávníky.

Květen je pro zahrádkáře obzvláště důležitým měsícem.
Foto: shutterstock/Kinga

Květen na zahradě – zelenina

Květen je nejvhodnějším obdobím pro výsev a výsadbu zeleniny do půdy. Je to čas pro výsev zelených fazolek, okurek, červené řepy, dýní, mrkve, cuket, ředkviček a salátu. Do země lze vysazovat také předem připravené nebo zakoupené sazenice, včetně paprik, rajčat, pórku a celeru.

Sazenice a vysetou zeleninu je třeba v květnu vydatně zalévat. Nezapomeňte také pravidelně odstraňovat plevel ze záhonů.

Květen je na zahradě také termínem, kdy mohou zahrádkáři sklízet první úrodu. Připraven bude již zasetý špenát, pažitka, kopr, ředkvičky a salát.

Květen je považován za nejlepší měsíc pro výsev a zasazení zeleniny do země.
Foto: shutterstock/Joanne Daleová

Květen na zahradě – záhony

V květnu by se měly ze záhonů nejprve odstranit všechny kvetoucí cibuloviny, jako jsou narcisy, krokusy, hyacinty a rané tulipány. Pokud se tak nestane, budou plýtvat energií na tvorbu semen, což povede k oslabení cibulovin. Zbavte se také plevele.

Začátkem května je vhodná doba pro výsadbu cibulnatých a hlíznatých trvalek, které nepřezimují v zemi. Patří sem gladioly, galtonie, kanny, jiřiny a hlíznaté begonie.

Teplomilné letničky vysévejte koncem měsíce, kdy se mrazy stávají méně častými. V této době vyseté cínie, zakrslé macešky, axamelisy a papírovníky budou v létě a na podzim mimo jiné bohatě kvést.

Gladioly vysazujte začátkem května.
Foto: shutterstock/Mulevich

Květen v zahradě – keře a stromy

Péče o keře a ovocné stromy je v květnu obzvlášť důležitá, protože v tomto období začínají kvést. Z tohoto důvodu je třeba je hojně zalévat. Je třeba dbát na to, aby byl jejich substrát stále vlhký, proto je pravidelně zalévejte.

Ovocné keře a stromy by měly být v květnu také přihnojovány, aby mohly poskytnout větší a bohatší úrodu. Mladé sazenice přihnojujte v polovině měsíce kombinovaným hnojivem. U starších rostlin jej použijte na začátku května.

Přestárlé kvetoucí stromy a keře je třeba prořezat a zbavit starých prvků. Na konci měsíce odstraňte špatně vyvinuté plodové pupeny a ty, které vypadají nezdravě. Důležitý je také postřik k odpuzování škůdců.

Vkvětnu seřízněte staré a suché větve.
Foto: shutterstock/photowind

Květen v zahradě – péče o trávník

Péče o trávník, která je v květnu velmi důležitá, je pravidelné sekání. Teplé dny a noci způsobují rychlý růst trávy, proto je nejlepší sekat jednou týdně, aby trávník vypadal upraveně. Kromě toho toto ošetření umožní trávě vyrůst na místech, kde byly holé skvrny půdy.

Při vysokých teplotách a suchu je třeba trávník zavlažovat. Bez ní tráva rychle vyschne a zhnědne. Výsledkem mohou být holé plochy, které jsou bez zeleného koberce.

Vkvětnu je třeba trávník sekat jednou týdně.
Foto:Pixabay/Pexels

Redakce České šeptání.

Související články:

Zahradnický kalendář. Co vysadit v květnu na svůj pozemek nebo balkon?

Máte rádi rostliny s barevnými listy? Určitě si na zahradě zasaďte tento keř


Varovanie

Vážení čtenáři - diskutéři. Podle zákonů České republiky jsme povinni na požádání orgánů činných v trestním řízení poskytnout jim všechny informace shromážděné o vás systémem (IP adresu, mail, vaše příspěvky atd.) Prosíme vás proto, abyste do diskuse na naší stránce nevkládali takové komentáře, které by mohly naplnit skutkovou podstatu některého trestného činu uvedeného v trestním zákoně. Zejména abyste nezveřejňovali příspěvky rasistické, podněcující k násilí nebo nenávisti na základě pohlaví, rasy, barvy pleti, jazyka, víry a náboženství, politického či jiného smýšlení, národního nebo sociálního původu, příslušnosti k národnosti nebo k etnické skupině a podobně. Více o povinnostech diskutéra se dozvíte v pravidlech portálu, které si je každý diskutér povinen nastudovat a které naleznete zde. Publikováním příspěvku do diskuse potvrzujete, že jste si pravidla prostudovali a porozuměli jim.



Doporučujeme

Pěstujete česnek a cibuli? Tato ošetření jsou nejdůležitější

17.5.2024 Redakce České šeptání(Foto: shutterstock/Miss Pop). Cibulová zelenina je na našich domácích zahrádkách velmi oblíbená. K vypěstování krásné úrody není potřeba mnoho úsilí. V květnu…

Kočičí ocún zahradní kvete po celé léto. Ideální na záhony a terasy

17.5.2024 Redakce České šeptání (Foto: shutterstock/Julija Ogrodowski). Kočkodan zahradní je všestranná okrasná rostlina, které se bude dařit na zahradě i na balkoně. Je skvělým doplňkem…

Mravenci a mšice napadají vaše ovocné stromy. Tyto tři ingredience jsou záchranou

16.5.2024 Redakce České šeptání (Foto: shutterstock/frank60). Máte problém s mravenci a mšicemi, kteří vám ničí úrodu ovocných stromů? Abyste letos těmto škůdcům zabránili v útoku…

Deformuje mech váš trávník? Můžete ho odstranit doma

16.5.2024 Redakce České šeptání (Foto: shutterstock/SingjaiStocker). Mech rostoucí na trávníku nepůsobí esteticky, proto se vyplatí znát účinné metody jeho odstranění. Úkol je o to těžší,…

Tyto bylinky pro zahradu nevyžadují mnoho práce. Jsou chutné, snadno se pěstují a odpuzují komáry

16.5.2024 Redakce České šeptání (Foto: shutterstock/stockcreations). Jaké bylinky si vybrat na zahradu, aby nevyžadovaly mnoho práce a rostly dlouhá léta? Navzdory tomu, co si možná…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov