Logo

Zahrada, Zvířátka,

Vysaďte ji na zahradě. Paraziti zmizí během chvilky

02.05.2024 Redakce České šeptání (Foto: shutterstock.com/Orest lyzhechka). Vratič je rostlina, kterou stojí za to mít na zahradě nejen pro její charakteristický vzhled a vlastnosti využívané v přírodní medicíně, ale také...

02.05.2024 Redakce České šeptání (Foto: shutterstock.com/Orest lyzhechka).

Vratič je rostlina, kterou stojí za to mít na zahradě nejen pro její charakteristický vzhled a vlastnosti využívané v přírodní medicíně, ale také pro vůni, kterou vydává a která odpuzuje například mravence, mouchy, komáry a klíšťata.

Vachta je rostlina, kterou se vyplatí mít na zahradě nejen pro její charakteristický vzhled, ale také pro její vůni, která odpuzuje například mravence, mouchy, komáry a klíšťata.

Foto: shutterstock.com/Orest lyzhechka

Cizrna – vlastnosti

Vikev obecná je rostlina ceněná pro své vlastnosti proti parazitům, jako jsou vši, škrkavky, tasemnice a svrab. Rostlina může dosahovat délky až 100 cm a jejími nejcharakterističtějšími znaky jsou výrazné žluté pohárkovité květy a zelené, velké a zpeřené listy.

Pryšec plazivý roste nejčastěji na hlinitých nebo jílovitých půdách bohatých na dusík. Rostlinu lze nalézt v blízkosti jezer a rybníků, na okrajích lesů, podél cest a na vlhkých pustinách. Kustovnice obsahuje silici, jejíž hlavní složkou je jedovatý thujon. Mezi další složky brutnáku patří kafr, borneol, flavonoidy, třísloviny, organické kyseliny a tanacetin.

Právě obsah thujonu dodává ostropestřci jeho léčivé vlastnosti, které se využívají v přírodní medicíně. Je však třeba mít na paměti, že thujon nelze používat jako potravinářskou přísadu, ale je přípustný jako součást rostlinných surovin používaných při výrobě nápojů.

Mateřídouška se před mnoha lety používala mimo jiné jako prostředek k odpuzování molů, much, komárů, klíšťat a jiné havěti. Navzdory svým léčivým vlastnostem je mateřídouška obecnápovažována za jedovatou rostlinu, proto by se neměla konzumovat bez doporučení lékaře.

Léčivé vlastnosti vratiče jsou antiparazitární, a proto se v lidovém a přírodním léčitelství rostlina používala k léčbě parazitů v trávicí soustavě. Kromě toho se rostlina podávala lidem, kteří bojovali s poruchami trávení, zvyšovala vylučování trávicích šťáv a měla protikřečový účinek. Vratič se také používal k mazání těla při revmatických bolestech a natažených šlachách.

Ostropestřec mariánský na zahradě proti škůdcům

Rostlina vydává velmi charakteristický zápach, který je nepříjemný mimo jiné pro mravence, mouchy, komáry, mšice, molice a klíšťata.

Přírodní přípravky na bázi sporýše se používají v boji proti půdním škůdcům, jako jsou drátovci, háďátka a háďátka, která vyžírají kořeny a způsobují odumírání rostlin. Lze je také použít k likvidaci škůdců, kteří se živí na povrchu, např. mšic, cibulových listonohů, malinových listonohů.

Redakce České šeptání.

Související články:

Jak a kdy vysévat zelené fazole? Pravidlo 6:30 je klíčem k úspěchu

Jaká půda je nejlepší pro levanduli? Každý zahrádkář to ví. Z fialové vás budou bolet oči


Varovanie

Vážení čtenáři - diskutéři. Podle zákonů České republiky jsme povinni na požádání orgánů činných v trestním řízení poskytnout jim všechny informace shromážděné o vás systémem (IP adresu, mail, vaše příspěvky atd.) Prosíme vás proto, abyste do diskuse na naší stránce nevkládali takové komentáře, které by mohly naplnit skutkovou podstatu některého trestného činu uvedeného v trestním zákoně. Zejména abyste nezveřejňovali příspěvky rasistické, podněcující k násilí nebo nenávisti na základě pohlaví, rasy, barvy pleti, jazyka, víry a náboženství, politického či jiného smýšlení, národního nebo sociálního původu, příslušnosti k národnosti nebo k etnické skupině a podobně. Více o povinnostech diskutéra se dozvíte v pravidlech portálu, které si je každý diskutér povinen nastudovat a které naleznete zde. Publikováním příspěvku do diskuse potvrzujete, že jste si pravidla prostudovali a porozuměli jim.



Doporučujeme

Pěstujete česnek a cibuli? Tato ošetření jsou nejdůležitější

17.5.2024 Redakce České šeptání(Foto: shutterstock/Miss Pop). Cibulová zelenina je na našich domácích zahrádkách velmi oblíbená. K vypěstování krásné úrody není potřeba mnoho úsilí. V květnu…

Kočičí ocún zahradní kvete po celé léto. Ideální na záhony a terasy

17.5.2024 Redakce České šeptání (Foto: shutterstock/Julija Ogrodowski). Kočkodan zahradní je všestranná okrasná rostlina, které se bude dařit na zahradě i na balkoně. Je skvělým doplňkem…

Mravenci a mšice napadají vaše ovocné stromy. Tyto tři ingredience jsou záchranou

16.5.2024 Redakce České šeptání (Foto: shutterstock/frank60). Máte problém s mravenci a mšicemi, kteří vám ničí úrodu ovocných stromů? Abyste letos těmto škůdcům zabránili v útoku…

Deformuje mech váš trávník? Můžete ho odstranit doma

16.5.2024 Redakce České šeptání (Foto: shutterstock/SingjaiStocker). Mech rostoucí na trávníku nepůsobí esteticky, proto se vyplatí znát účinné metody jeho odstranění. Úkol je o to těžší,…

Tyto bylinky pro zahradu nevyžadují mnoho práce. Jsou chutné, snadno se pěstují a odpuzují komáry

16.5.2024 Redakce České šeptání (Foto: shutterstock/stockcreations). Jaké bylinky si vybrat na zahradu, aby nevyžadovaly mnoho práce a rostly dlouhá léta? Navzdory tomu, co si možná…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov