9.5.2024 Redakce České šeptání (Foto: shutterstock/Lunov Mykola).
Jak připravit cuketové placky, aby byly dokonalé, křehké a zároveň křupavé? Recept na cuketové placky je jednoduchý, ale s jedním doplňkem je ještě lepší. Takové palačinky můžete jíst znovu a znovu – nikdy se vám neomrzí.
Tento recept na cuketové lívance by neměl být pro nikoho problém a mohu s jistotou říct, že je to jídlo, které chutná všem. Výborné jsou s kopečkem zakysané smetany nebo je můžete podávat místo masa či houbové omáčky. Jak tedy cuketové lívance připravit, aby byly křehké a křupavé? Půlku života jsem zapomínala na sýr – ukázalo se, že cuketa a sýr feta jsou nejlepší přátelé.
Cuketové lívance – recept, který se vždycky povede
Ingredience: Cuketa, cuketa, cuketa, cuketa, cuketa, cuketa, cuketa:
- 2 středně velké cukety,
- 1 střední cibule,
- 2 střední vejce,
- 100 g sýra feta,
- 1 stroužek česneku (nepovinné),
- 2-3 vrchovaté lžíce pšeničné mouky, nejlépe hladké,
- sůl, pepř, špetka pálivé papriky podle chuti,
- tuk na smažení,
- nasekaný kopr (nepovinně).
Jak připravit cuketové palačinky? Způsob přípravy
- Cuketu důkladně omyjte a nastrouhejte na hrubém struhadle. Vložte ji do mísy a přidejte malé množství soli. Poté cuketu dobře vymačkejte, aby změkla a uvolnila vodu. Odstavte na 15 minut.
- Mezitím vyšlehejte bílky do tuhé pěny. Když cuketa změkne, vyždímejte ji, nejlépe plátnem.
- K okapané cuketě přidejte žloutky, rozdrobený sýr feta, nastrouhanou cibuli a rozmačkaný česnek. Přidejte mouku a bílky a promíchejte. Nemíchejte však příliš prudce, abyste nepoškodili strukturu pěny.
- Na pánvi rozehřejte tuk a hlubokou lžící dávkujte po částech těsto na palačinky.
- Smažte na středním ohni, dokud nebudou z obou stran zlatavé. Po usmažení je položte na papírovou utěrku, aby z nich odkapal přebytečný tuk.
Takové palačinky si zaslouží velkou pochvalu. Jsou křupavé, jemné a zároveň výrazné. Nejlépe chutnají ještě teplé, přímo z pánve, ale podávané s česnekovou nebo bylinkovou omáčkou jsou ideálním občerstvením při grilování, sledování fotbalových zápasů a dalších setkáních. Doporučujeme!
Redakce České šeptání.
Související články:
Nakrájela jsem a smíchala s těmito ingrediencemi. Tyto lívance vyšly lépe než klasické
Oui! Tato francouzská specialita se příjemně rozplývá na jazyku. Je tak dobrá, že u la la