9.5.2024 Redakce České šeptání (Foto: shutterstock/nelea33).
Tento moučník mám spojený s květnem, protože ho vždycky dělám mamince k narozeninám. Je křupavý a plněný sladkým krémem a také ovocem. Někteří lidé říkají, že je těžký na přípravu, ale podle tohoto receptu je to mnohem jednodušší.
Když se řekne pusinky, vybaví se mi drobné a křehké sušenky, které dělám, když mi zbyde moc bílků. Tento obrázek však není jediný, pod který se lze podepsat. Pusinky nejsou jen malé kousky pečených bílků, ale také elegantní dezert, kterým můžete ohromit své blízké. Dort Pavlova je toho dokonalým příkladem. Dělám ho vždy, když má moje maminka narozeniny, a vždycky udělá úžasný dojem. Jeho vrstvení se šlehačkou a čerstvým ovocem je hitem.
Recept na dort Pavlova se šlehačkou a ovocem
Ingredience na pusinky:
- složení: 6 bílků,
- 300 g jemného cukru,
- 1 lžíce citronové šťávy,
- 1 lžíce bramborového škrobu,
- špetka soli.
Ingredience na krém:
- smetana na šlehání: 250 ml 40% smetany ke šlehání,
- 250 g sýra mascarpone,
- 2 lžíce moučkového cukru,
- 300 g rozmixovaného ovoce, např. maliny, jahody, borůvky.
Postup přípravy: Vychutnejte si moučník s cukrem, který jste si připravili v cukrárně:
- Bílky vložíme do velké mísy a se špetkou soli je ušleháme do tuhé pěny. Ke konci šlehání postupně přidávejte cukr a šlehejte, dokud se zcela nerozpustí. Ke konci přidáme bramborový škrob a citronovou šťávu a vše jemně promícháme.
- Vyšlehané bílky rozetřete na plech vyložený pečicím papírem a dbejte na to, aby směs tvořila kruh.
- Předehřejte troubu na 170 °C, jakmile ji vložíte do trouby, snižte teplotu na 130 °C a nechte pusinky asi 100 minut zaschnout. Během pečení pusinky sledujte, neměly by se příliš připalovat ani hnědnout.
- Po uplynutí této doby pusinky ihned nevyndávejte, ale nechte je v troubě zcela vychladnout. Snížíte tak riziko, že se rozpadne.
- Nyní je čas připravit krém. Nalijte smetanu do mísy a vyšlehejte ji mixérem na vysoké otáčky. Postupně přidejte sýr mascarpone a také cukr. Mixujte, dokud se ingredience nespojí.
- Vychladlé pusinky potřete krémem a navrch položte omyté a osušené ovoce. Uchovávejte v chladničce.
Redakce České šeptání.
Související články:
Domácí pěnový dort ze tří surovin. Pěnový krém koupený v obchodě může skrývat
Studený tvarohový koláč s marmeládou. Neuvěřitelně jednoduchý cheesecake, který bude chutnat šíleně