Logo

Ekologie, Zahrada,

Domácí hnojivo na muškátové keře za pár drobných. Všechny ingredience máte v kuchyni

9.5.2024 Redakce České šeptání (Foto: shutterstock/encierro). S muškáty na zahradě chceme, aby naše květiny byly velké a krásné. K tomu je nezbytné hnojení. Za tímto účelem se obvykle obracíme na...

9.5.2024 Redakce České šeptání (Foto: shutterstock/encierro).

S muškáty na zahradě chceme, aby naše květiny byly velké a krásné. K tomu je nezbytné hnojení. Za tímto účelem se obvykle obracíme na přípravky z obchodu. Je to rychlé a pohodlné řešení. To však zatěžuje naši peněženku a ekologii. Pokud chcete ušetřit peníze a zároveň se postarat o životní prostředí, podívejte se, jak si vyrobit domácí hnojivo pro pelargonie. Vše potřebné máte ve své kuchyni.

Jak často byste měli hnojit muškáty?
Foto: shutterstock/encierro

Muškáty jsou květiny, které velmi často vídáme na slovenských terasách, balkonech nebo v zahradách. Jejich barevné květy můžete obdivovat od května do října. Aby vám však vydržely co nejdéle, je třeba je správně přihnojit. K tomu jsou ideální domácí hnojiva.

Jak často byste měli muškáty hnojit? Jejich hnojení je velmi důležité

Muškáty jsou rostliny s velmi vysokými nároky na výživu. Velmi rychle odebírají živiny z půdy, čímž ji vyčerpávají. Jsou využívány pro intenzivní tvorbu mladých listů a velkého množství květů.

Z tohoto důvodu začínáme muškáty hnojit ihned po jejich výsadbě. To se provádí v první polovině května. Později dodáváme rostlinám živiny ve formě hnojiva již 2 týdny po výsadbě. V následujících měsících kvetení se půda podporuje výživným hnojivem každý jeden nebo dva týdny.

Nejlepší domácí hnojiva pro muškáty. Ingredience, které máte v kuchyni

Hnojivo není třeba kupovat a jeho domácí příprava je snadná a levná. Vše, co potřebujete, aby vaše muškáty bohatě a dlouho kvetly, už máte doma a nemusíte nic kupovat. Využijte odpad z potravin a nápojů.

Kávová sedlina se hodí i k hnojení muškátů, abyste doplnili jejich potřebu dusíku a draslíku.
Foto: shutterstock/Nor Gal

Prvním domácím hnojivem pro muškáty budou vaječné skořápky. Jsou bohaté na vápník, který je nezbytný pro správný růst rostlin. Stačí skořápky usušit, rozdrtit na jemný prášek a pak jimi posypat půdu pro muškáty. Rozdrcené skořápky můžete také na několik dní namočit do vody. Tím získáte roztok pro zalévání květin.

Kávová sedlina se hodí také k hnojení muškátů, aby se doplnila jejich potřeba dusíku a draslíku. Kromě toho okyselí půdu a udrží správnou hladinu pH . Po uvaření kávy posypte půdu rostlin kávovou sedlinou. Můžete ji také smíchat s vodou a použít k zalévání.

Muškáty můžete také přikrmovat banánovými slupkami. Mají vysoký obsah draslíku, který zlepšuje kvetení. Výživu vyrobíte usušením banánových slupek a jejich následným rozemletím. Rozemletou směs rozetřete na půdu nebo ji stejně jako vaječné skořápky zalijte vodou, nechte několik dní odstát a vzniklým roztokem půdu pravidelně zalévejte.

Redakce České šeptání.

Související články:

Kdy sázet muškáty? Vsaďte na tento termín. Na balkoně budou kvést až do října

Tyto rostliny nesázejte vedle tújí. Jinak rychle uhynou


Varovanie

Vážení čtenáři - diskutéři. Podle zákonů České republiky jsme povinni na požádání orgánů činných v trestním řízení poskytnout jim všechny informace shromážděné o vás systémem (IP adresu, mail, vaše příspěvky atd.) Prosíme vás proto, abyste do diskuse na naší stránce nevkládali takové komentáře, které by mohly naplnit skutkovou podstatu některého trestného činu uvedeného v trestním zákoně. Zejména abyste nezveřejňovali příspěvky rasistické, podněcující k násilí nebo nenávisti na základě pohlaví, rasy, barvy pleti, jazyka, víry a náboženství, politického či jiného smýšlení, národního nebo sociálního původu, příslušnosti k národnosti nebo k etnické skupině a podobně. Více o povinnostech diskutéra se dozvíte v pravidlech portálu, které si je každý diskutér povinen nastudovat a které naleznete zde. Publikováním příspěvku do diskuse potvrzujete, že jste si pravidla prostudovali a porozuměli jim.



Doporučujeme

Z borůvek zmizí mšice a plíseň. Stačí je postříkat „česnekovou vodou“

20.5.2024 Redakce České šeptání (Foto: shutterstock/New Africa). Borůvky se často pěstují na domácích zahrádkách. Jejich malé, tmavě modré bobule se výborně hodí do mnoha koláčů…

Tito škůdci mohou váš trávník zcela zničit. K jejich poražení potřebujete pouze tři ingredience

20.5.2024 Redakce České šeptáníFoto: soukromý archiv). Jsou skutečnou pohromou zahrádkářů. Larvy chrostíků - pandrů dokáží na zahradě napáchat velké škody, zejména na trávníku. Pokud nechcete…

Květy pepře – trhat či netrhat? Co dělat, když papriky rychle kvetou?

20.5.2024 Redakce České šeptání (Foto: shutterstock/barmalini). Papriky si můžete koupit v každém obchodě, ale žádná nebude chutnat tak, jako ta, kterou jste si utrhli na…

Tyto dvě rostliny mám vždy vedle jahod. Nikdy v životě jsem neměla sladší a větší plody

20.5.2024 Redakce České šeptání (Foto: shutterstock/cha_cha). Nejchutnější jahody můžete získat z vlastního pozemku. Víte, co byste neměli sázet vedle jahod a v jaké společnosti se…

Vysaďte tuto rostlinu vedle rajčat. Zaručí dobře vypadající zeleninu. Škůdci se jí bojí jako ohně

19.5.2024 Redakce České šeptání (Foto: shutterstock/HiTecherZ). Co sázet vedle rajčat? Přestože pěstování rajčat na zahradě není obtížné, nezřídka se setkáte s napadením škůdci. Pokud hledáte…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov