Logo

Zahrada,

Tímto způsobem můžete rychle zachránit zmrzlou hortenzii. Stačí jedno jednoduché ošetření

9.5.2024 Redakce České šeptání (Foto: shutterstock/krolya25). Zatímco si s vámi počasí zahrává, zahradní rostliny se snaží přežít. Pozdní jarní mrazy mohou být nebezpečné zejména pro tento keř, který měl v...

9.5.2024 Redakce České šeptání (Foto: shutterstock/krolya25).

Zatímco si s vámi počasí zahrává, zahradní rostliny se snaží přežít. Pozdní jarní mrazy mohou být nebezpečné zejména pro tento keř, který měl v létě zaplnit zahradu hýřením barev. Jak zachránit zmrzlé hortenzie? Vezměte zahradnické nůžky a vyrazte do zahrady. Jednoduché ošetření je postaví na nohy.

Jak zachránit zmrzlé hortenzie?Jednoduché ošetření je postaví na nohy.
Foto: shutterstock/krolya25

Hortenzie patří k těm zahradním keřům, které majitelé pozemků prostě zbožňují. S příchodem června rostlina vyrazí do velkých barevných květů a stane se jednou z nejpůvabnějších ozdob zahrady. Přestože není nijak náročná, její zdraví mohou vážně poškodit jarní mrazíky.

Mohou hortenzie prochladnout? Věnujte pozornost těmto detailům

Hortenzie potřebují úrodnou, mírně vlhkou, humusovitou půdu s kyselým pH , aby v budoucnu přilákaly mnoho květů. Pokud je vysadíte do polostínu, odvděčí se vám množstvím barevných velkých květů.

Intenzitu kvetení však silně ohrožují jarní mrazíky. Hortenzie patří mezi rostliny, které tvoří poupata na loňských výhonech. Pokud tyto zmrznou, keř ten rok nevytvoří květy. To však neznamená, že je odsouzena k úplnému odstranění ze zahrady.

Poškozují hortenzie jarní mrazy? Postarejte se o ni takto

Ačkoli hortenzie snášejí nižší teploty, silné noční mrazy mohou květní pupeny vážně poškodit. Pokud poupata zmrznou, můžete se rozloučit s plány na velkolepou, barevnou zahradní dekoraci. I tak se ale vyplatí přijít na pomoc. Ty příští rok mohou stále vypadat úchvatně.

Noční mrazy mohou poškodit hortenzie.
Foto: shutterstock/Yoshi.D

Jak poznáte, že hortenzie zmrzla? Stačí vyjít do zahrady s ostrým nožem a lehce říznout do stonků keře jeden po druhém v různých výškách. Viditelná čerstvá a zelená tkáň je známkou toho, že rostlina má ještě šanci znovu vytvořit květy. Tyto výhony v žádném případě nezkracujte.

Jak zachránit zmrzlé hortenzie? Zde je návod, co je třeba udělat

Jednímz prvních ošetření, které je třeba provést ihned po mírně chladnější noci, je regenerační řez. Řezáků byste se však měli chopit až tehdy, když předpověď nenaznačuje možný další pokles teplot. Prořezané výhony budou totiž ještě náchylnější k poškození a další mrazy je mohou zcela zničit. Poté byste měli rostlinu přikrýt a počkat na příznivější počasí.

Samotný regenerační řez je založen na odstranění hnědých, suchých a poškozených výhonů a ponechání co nejvíce dlouhých, zdravých výhonů. Ty budou tvořit základ pro obnovu rostliny. Staré a suché části rostliny by měly být seříznuty až k zemi. Vyplatí se však dávat pozor a pečlivě se dívat na ostatní části – aby nedošlo k odstranění zdravých částí. Po seříznutí se rostlina v srpnu opět naplní novými pupeny.

Proveďte regenerační řez.Odstraňte suché a poškozené výhony.
Foto: shutterstock/Natallia Ustsinava

Redakce České šeptání.

Související články:

Hortenzie milují toto hnojivo. Bude mít zářivější květy než kdy dřív

Smíchejte hnojivo v poměru 1:8 a hortenzie zalijte. Keře vykvetou


Varovanie

Vážení čtenáři - diskutéři. Podle zákonů České republiky jsme povinni na požádání orgánů činných v trestním řízení poskytnout jim všechny informace shromážděné o vás systémem (IP adresu, mail, vaše příspěvky atd.) Prosíme vás proto, abyste do diskuse na naší stránce nevkládali takové komentáře, které by mohly naplnit skutkovou podstatu některého trestného činu uvedeného v trestním zákoně. Zejména abyste nezveřejňovali příspěvky rasistické, podněcující k násilí nebo nenávisti na základě pohlaví, rasy, barvy pleti, jazyka, víry a náboženství, politického či jiného smýšlení, národního nebo sociálního původu, příslušnosti k národnosti nebo k etnické skupině a podobně. Více o povinnostech diskutéra se dozvíte v pravidlech portálu, které si je každý diskutér povinen nastudovat a které naleznete zde. Publikováním příspěvku do diskuse potvrzujete, že jste si pravidla prostudovali a porozuměli jim.



Doporučujeme

Květy pepře – trhat či netrhat? Co dělat, když papriky rychle kvetou?

20.5.2024 Redakce České šeptání (Foto: shutterstock/barmalini). Papriky si můžete koupit v každém obchodě, ale žádná nebude chutnat tak, jako ta, kterou jste si utrhli na…

Tyto dvě rostliny mám vždy vedle jahod. Nikdy v životě jsem neměla sladší a větší plody

20.5.2024 Redakce České šeptání (Foto: shutterstock/cha_cha). Nejchutnější jahody můžete získat z vlastního pozemku. Víte, co byste neměli sázet vedle jahod a v jaké společnosti se…

Vysaďte tuto rostlinu vedle rajčat. Zaručí dobře vypadající zeleninu. Škůdci se jí bojí jako ohně

19.5.2024 Redakce České šeptání (Foto: shutterstock/HiTecherZ). Co sázet vedle rajčat? Přestože pěstování rajčat na zahradě není obtížné, nezřídka se setkáte s napadením škůdci. Pokud hledáte…

Nejen soda a ocet mohou mšice zahubit. Hodit se bude i tekutina, kterou má každý v lednici

19.5.2024 Redakce České šeptání (Foto: shutterstock/Mironmax Studio). Je dobré vědět, co dělat proti mšicím, než se tito škůdci na zahradě objeví. Pokud zareagujeme pozdě, můžeme…

Takto se můj dědeček zbavuje plevele na zahradě. Tohle je jeho tajemství krásného trávníku a záhonů

19.5.2024 Redakce České šeptání (Foto: shutterstock.com/damiangretka). Jaký je nejlepší lék na plevel v trávníku? Chemické přípravky obvykle stojí majlant a často jsou neúčinné. Málokdo ví,…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov